Konec posebnega položaja zvezne države Jamu in Kašmir je bila predvolilna obljuba indijskega nacionalistično zagretega premierja Narendre Modija oziroma njegove vladajoče ljudske stranke, ki je na letošnjih spomladanskih volitvah še okrepila absolutno večino v 545-članskem parlamentu s 303 sedeži, še nadaljnjih 50 pa jih obvladuje z desničarskimi strankami, s katerimi se je povezala v nacionalno demokratično zvezo. Leta 1949 dokončno sprejeti 370. člen indijske ustave z dopolnilom iz leta 1954 si bodo pravni strokovnjaki v že napovedanih sodnih mlinih različno razlagali, njegova vsebina pa je takšna, da je predsedniku države s sicer zgolj protokolarno vlogo omogočila ukinitev kašmirske avtonomije z odlokom.

Po razlagi indijske vlade in notranjega ministra Amita Šaha, ki je danes s predsedniškim odlokom seznanil parlament, se ne razveljavlja omenjeni ustavni člen, ampak se v skladu z njim uveljavlja zvezna ustava v Kašmirju v celoti in ne samo v delih, ki se nanašajo na obrambo, zunanjo politiko, komunikacije in podobno. Ustava zvezne države, ki je med drugim opredeljevala poseben status Jamuja in Kašmirja ter tamkajšnjih prebivalcev, med drugim dvojno državljanstvo, lastno zastavo, zaščito nepremičnin pred nakupi prebivalcev iz drugih delov Indije ter izgubo kašmirskega državljanstva za ženske, ki se poročijo zunaj Kašmirja, tako ne velja več, po drugi strani pa se uveljavljajo uporaba indijske državne zastave, indijsko državljanstvo za vse prebivalce ter določen odstotek javnih položajev za sikhovsko in hindujsko manjšino med muslimani, ki predstavljajo v Kašmirju prek 96 odstotkov prebivalstva, v Jamuju in Ladaku pa dobro tretjino oziroma slabo polovico.

Indijska vlada, ki je po zadnjih incidentih s Pakistanom v Kašmirju okrepila vojaško navzočnost s 34.000 vojaki, je pred objavo odloka tja napotila še nadaljnjih 10.000 pripadnikov varnostnih sil, ki naj bi poskrbeli, da bo odločitev o preklicu posebnega položaja izpeljana v miru. Razglasila je tudi izredne razmere, prepovedala združevanje v poletni prestolnici zvezne države Srinagarju, za nedoločen čas pa so po navedbah indijskih medijev zaprte tudi izobraževalne institucije. Iz indijskega Kašmirja so danes poročali o aretacijah lokalnih politikov, med drugim bivših premierjev Omarja Abdulaha in Mehbube Muftija ter Faruka Abdulaha, predsednika nacionalne konference, stranke, ki je Jamuju in Kašmirju zagotovila avtonomijo in vladala od leta 1947 do 2002 in nato še od 2009 do 2015.