Na novembrskem kongresu, ki pa ne bo volilni, bo Nova Slovenija prenovila svoj deset let star program. »Spremembe bodo postavile NSi v politično sredino,« napoveduje predsednik stranke Matej Tonin. Po njegovih besedah se želijo krščanski demokrati odmakniti od slovenske delitve strank na levo in desno, ki temelji na odnosu do preteklosti in osamosvojitve, ter se pozicionirati v evropskem duhu. Tako naj bi pri njihovi umestitvi v politični prostor osrednjo vlogo odigrala programska opredelitev stranke do ekonomije, globalnega sveta in vrednot. »Nismo zagovorniki niti socializma niti divjega kapitalizma, temveč se zavzemamo za socialno-tržno gospodarstvo. V odnosu do sveta pa nismo podporniki nacionalizma in tudi ne globalizma,« je poudaril Tonin. Ob tem je dodal, da so krščanski demokrati povsod po Evropi sredinska stranka – med socialisti in liberalci. »V tem duhu se bo v prihodnosti razvijala NSi.«

Od zakona do zakona, brez podpisa sporazuma

Po besedah prvaka krščanskih demokratov se bo njihova stranka še naprej trudila, da bo povezovalna in da bo sposobna v dobro Slovenije sodelovati z obema političnima poloma. Prav tako ostaja aktualna njihova ponudba vladajoči koaliciji za projektno sodelovanje. Vendar naj bi se o sodelovanju dogovarjali sproti – od zakona do zakona, od projekta do projekta – in ne bi podpisovali kakšnih dogovorov. Nenazadnje imajo, kot ugotavlja Tonin, koalicijske stranke z uresničevanjem podpisanih dogovorov težave.

Vlada lahko mandat pripelje do konca

Ponudba NSi za projektno sodelovanje ima po besedah njenega predsednika še dodatno težo, saj dosedanje sodelovanje med Levico in vladno koalicijo resnega razvojnega preboja ne nakazuje. Krščanski demokrati bi vladi priskočili na pomoč predvsem na področju zdravstva; veseli jih, da so v pogovoru z ministrom Alešem Šabedrom odkrili precej stičnih točk. Resni premiki so po njihovi oceni potrebni tudi na področju trga dela – rešitve, ki jih zagovarja Levica, gredo namreč po oceni NSi v smeri zmanjševanja interesa za delo. Drugače bi bilo tudi treba zastaviti velike državne investicije, ki naj bi po Toninovih besedah predvsem služile ljudem in varovanju okolja, ne pa gradbenim baronom.

»Pripravljeni smo na sodelovanje, se pa ne ponujamo. Sprejemamo tudi, da sedanja koalicija deluje naprej v utečeni smeri, mi pa se bomo pripravili na novo priložnost,« je poudaril Tonin. Ob tem je razkril, da ob pomembnejših zadevah, ki se dogajajo v parlamentu, s premierjem Marjanom Šarcem komunicirata; zadnji resnejše pogovore sta imela ob obravnavi novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja.

Ali bi lahko sedanja koalicija vendarle zdržala do konca mandata? Toninu se zdi to zelo verjetno, saj da so »kljub vsem napetostim vsi pridno tiho in vztrajajo naprej«. »Nihče si ne bo upal izstopiti iz vladne koalicije, saj se vsi bojijo, da bodo obtoženi njenega rušenja. Koalicija bo obstala, dokler jo bo predsednik vlade hotel voditi. Pri njem je ključ, ali bomo šli na predčasne volitve,« ocenjuje predsednik NSi. Tako tudi jesensko sprejemanje proračuna po njegovem prepričanju kakšnih pretresov ne bo prineslo. Še zlasti ne, če bo premier nanj vezal zaupnico, kar Tonin ocenjuje kot smiselno potezo. Pričakuje torej, da bo ob sprejemanju proračuna veliko »pompa«, a bo ta brez večjih težav sprejet.