»Republikanci in demokrati morajo stopiti skupaj in uvesti strožje preglede primernosti kupcev, mogoče to združiti z nujno potrebno reformo priseljevanja. Iz teh tragičnih dogodkov mora priti nekaj dobrega, če že ne odličnega,« je tvitnil ameriški predsednik po dveh strelskih pohodih v ZDA minuli konec tedna, ki sta zahtevala 29 življenj.

Demokrati sicer že dlje pozivajo k strožji zakonodaji o nadzoru orožja. Vodja demokratske manjšine v ameriškem senatu Chuck Schumer je po napadih ta konec tedna pozval republikanske kolege, da prekinejo počitnice in pripravijo zakonodajo, ki bi uredila nadzor nad orožjem. Predstavniški dom, v katerem imajo večino demokrati, je februarja že potrdil zaostritev zakonodaje, po kateri bi morali prodajalci orožja preveriti kupce pri zveznih oblastih, vendar pa je zakonski predlog obstal v senatu, kjer imajo večino republikanci in zaostrovanju nadzora nad orožjem večinoma nasprotujejo.

Trump krivdo za jezo in srd pripisuje tudi medijem

Trump je danes na twitterju delno krivdo za porast jeze in srda v ZDA pripisal tudi medijem. »Mediji imajo veliko odgovornost do življenja in varnosti v naši državi. Lažne novice so obsežno pripomogle k jezi in srdu, ki se je nabiral več let. Poročanje mora postati pravično, uravnoteženo in nepristransko ali pa se bodo ti hudi problemi še slabšali,« je tvitnil.

ZDA sta minuli konec tedna pretresla dva strelska pohoda, prvi v soboto v teksaškem El Pasu, drugi pa v noči na nedeljo v Daytonu v Ohiu. V prvem je napadalec v nakupovalnem centru ubil 20 ljudi, v drugem pa je strelec umoril devet ljudi pred priljubljenim nočnim klubom. Oba sta tudi ranila več deset ljudi. Napadalca v Daytonu je policija ubila, napadalca v El Pasu pa je prijela. Deloval naj bi iz sovraštva do priseljencev iz Latinske Amerike.