Banka točnega razloga za Flintov odhod ni sporočila. Navedla je le, da je ob pričakovanju težkih časov potrebovala spremembo na vrhu. »V vse bolj kompleksnem in zahtevnem okolju, v katerem banka posluje, upravni odbor verjame, da je za soočanje z izzivi in izkoriščanje priložnosti potrebna sprememba,« so zapisali.

Flint je dodal, da se strinja z upravo, da danes objavljeni dobri polletni poslovni rezultati kažejo na to, da je zdaj pravi čas za spremembo. »Spremembo zame in za banko,« je še navedel bankir, ki je za HSBC delal 30 let.

HSBC je danes predčasno sporočil, da je v prvem letošnjem polletju ustvaril 12,4 milijarde dolarjev (11 milijard evrov) dobička pred davki, kar je 15,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Analitiki menijo, da gre za dober rezultat, vendar ne gre spregledati opozorila banke, da se sooča z zahtevnimi geopolitičnimi razmerami. Te se nanašajo tako na trgovinske napetosti med ZDA in Kitajsko kot na negotovosti glede brexita.

Na negotovosti banka opozarja že dlje časa. Že pred časom je napovedala reze v stroške poslovanja, ki naj bi se še nadaljevali.