Zadnji dan obračunov na Kongresnem trgu se je začel s polfinalnimi tekmami deklet, tokrat brez slovenskih predstavnic. Naši najboljši odbojkarici na mivki, Tjaša Jančar in Tjaša Kotnik, sta morali namreč v včerajšnjem četrtfinalu priznati premoč Julii Wouters in Katji Stam. Nizozemki sta v polfinalu nato izgubili z Ukrajinkama Inno in Iryno Makhno, na drugem polfinalnem srečanju pa sta bili Victoria Kjolberg in Ane Guro Hjortland uspešnejši od Japonk Kaho Sakaguchi in Reike Murakami.

Na koncu sta se brona z zmago z 21:13 in 21:11 veselili Woutersova in Stamova, veliki finale sta po treh nizih, s 14:21, 21:16 in 13:15, dobili sestri Makhno.

Za slovenske ljubitelje odbojke na mivki, ki so znova povsem napolnili tribune na Kongresnem trgu, je bil zanimiv že prvi polfinalni obračun, saj sta na igrišče stopila Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik ter domače navijače razveselila z zmago nad Nizozemcema Yorickom de Grootom in Meesom Blomom, in sicer z 21:16, 14:21 in 15:7.

Takoj zatem sta se uvrstitve v finale veselila tudi druga naša predstavnika v boju za odličja, Tadej Boženk in Vid Jakopin, ki sta prav tako po treh nizih, z 21:16, 16:21 in 17:15, odpravila Avstrijca Floriana Ertla in Johannesa Kratza.

Bronasto odličje je po zmagi z 21:18 in 21:18 nad avstrijskim parom Ertl/Kratz pripadlo de Grootu in Blomu.

Prvi niz velikega finala med v zadnjih letih na mednarodnih prizoriščih najuspešnejšo slovensko dvojico, Zemljakom in Pokeršnikom ter aktualnima slovenskima prvakoma, Boženkom in Jakopinom, se je bolje začel za slednja, v končnici pa sta Zemljak in Pokeršnik unovčila svoje izkušnje, prišla do preobrata in slavila z 21:16. V drugem nizu sta ritem ves čas narekovala Boženk in Jakopin in z zmago z 21:18 izsilila tretji niz. V njem sta znova ves čas vodila in si na koncu priigrali zmago s 15:11.

»Daleč od tega, da sva pričakovala zmago v finalu. Imela sva željo in zadala sva si cilj sproščeno priti do polfinala. Ko nama je to uspelo, sva si rekla, greva dalje, do finala, enako na sproščen način. Pred finalom je bil najin cilj odigrati dobro tekmo in na koncu se je vse to obrnilo nama v prid. Zmagala sva tudi malo s pomočjo sreče, a tudi z veliko borbenosti. Tekma je bila po mojem mnenju vrhunska. Prvič je bil to slovenski boj v finalu in sreča je bila na najini strani,« je po prvi zmagi v karieri na katerem od turnirjev svetovne serije povedal Tadej Boženk.

Tudi Vid Jakopin, ki je bil izbran za najboljšega igralca turnirja, je bil po zmagi navdušen: »Danes sva bila midva tista, ki sva lahko igrala povsem brez pritiska, verjamem pa, da je bilo na drugi strani mreže drugače. V igri je to zelo pomembno in je ključnega pomena in lahko tudi zelo dobre ekipe spravi s tira. Na drugi strani pa je treba izkoristiti priložnosti, igrati sproščeno in midva sva to danes naredila.«

Po porazu v finalu, v katerem sta lovila svoje prvo domače odličje v svetovni seriji na domačih tleh, sta bila Pokeršnik in Zemljak sicer nekoliko razočarana, a sta tekmecema na koncu zmago privoščila.

»Definitivno sva si želela zmagati, a vseeno naju zelo veseli, da smo imeli slovenski finale. Iskrene čestitke Vidu in Tadeju. Če proti komu izgubiti, je to veselje, da je bilo to proti njima. Vesel sem za njiju in upam, da je to zdaj napoved, da bomo imeli še eno ekipo na mednarodni sceni. Lepo bi bilo, da bi nas več potovalo po svetu in zastopalo našo državo. Tako, da še enkrat čestitke. Malce razočaranja je, ampak tudi to bomo preboleli,« je dejal Nejc Zemljak.