Podjetje z enim najmočnejših slovenskih raziskovalnih oddelkov na področju računalništva zunaj akademskega sveta je junija 2001 ustanovila ekipa mladih in podjetnih IT-navdušencev. Danes je družba vse bolj globalno prisotna tudi s spektrom naprednih rešitev na področju upravljanja in avtomatizacije velikih podatkovnih centrov, varnosti, poglobljene analize podatkov ter interneta stvari, podkrepljenih z znanjem lastne interdisciplinarne raziskovalne ekipe.

Učinkovit prenos znanja in rezultatov

Kot pravijo v podjetju, je glavni namen delovanja vzpostaviti okolje, ki bo omogočilo učinkovit prenos znanja in rezultatov bazičnih raziskav v industrijo. Stremijo k razvoju lastnih produktov in storitev z visoko dodano vrednostjo, zato je danes podjetje močno uveljavljeno in prepoznano na mednarodnem trgu – tako po svojih produktih kot tudi odličnosti pri izvedbi kompleksnih raziskovalnih in industrijskih projektov s področja informacijske tehnologije. Gregor Berginc, vodja oddelka XLAB Research, je povedal, da je v XLAB na prvem mestu vedno pristen, odprt in pošten odnos s kupci. »To nam omogoča gradnjo dolgoročnih partnerstev, s tem pa tudi stabilno rast podjetja,« je dodal.

V kategoriji malih in srednje velikih podjetij na prvem mestu

V podjetju se lahko pohvalijo z izvedbo več kot 60 obsežnih evropskih raziskovalnih projektov. Samo v programu Obzorje 2020 je XLAB po številu pridobljenih projektov v kategoriji malih in srednje velikih podjetij v evropskem prostoru na 22. mestu (od skoraj 13.000 podjetij), v Sloveniji pa v isti kategoriji na prvem. »Ponosni smo, da smo si pri izpeljavi dveh evropskih projektov prislužili vlogo koordinatorja in tako postali prvi slovenski koordinator v tem programu,« pravi Jure Pompe, direktor podjetja XLAB ter vodja oddelka ISL Online.

Njihovo programsko opremo za dostop in podporo na daljavo ISL Online uporabljajo IT-strokovnjaki in vodilna podjetja v več kot sto državah po svetu, na Japonskem pa je ISL Online vodilni ponudnik programskih orodij za dostop do oddaljenega namizja. Sodelujejo z vodilnimi svetovnimi podjetji, kot so Red Hat, Konica Minolta, Microsoft, Canon, Idexx, Singtel, AT&T, Mitsubishi Chemical, Avast, World Wide Technology itd. Kot uradni partner podjetja Red Hat, največjega ponudnika IT-produktov, temelječih na odprti kodi, s storitvijo XLAB Steampunk podatkovnim centrom in proizvajalcem programske opreme za upravljanje podatkovnih centrov ponujajo integracijo njihovih rešitev z Red Hatovimi produkti.

Glavni kapital so sodelavci

Podjetje zaposluje okoli sto sodelavcev, večinoma strokovnjakov za informacijske tehnologije. Med njimi je mnogo doktorjev znanosti in magistrov, v zadnjem času pa jim na področju kadra glavni izziv predstavlja zaposlovanje izkušenih razvijalcev, saj je, kot pravijo, trg zaposlitev v njihovi panogi postal zelo konkurenčen. »Zavedamo se, da so naš glavni kapital naši sodelavci, ki skupaj z vodstvom v izzivih vidijo možnost za nenehno rast ter smisel za svoje delo. Zato vlagamo v ustvarjanje spodbudnega okolja, ki ga prežema timsko delo v sproščenem vzdušju, kjer na temeljih aktivnega prispevanja idej dozorijo pametne rešitve. V našem podjetju ni zaposlenih, smo samo sodelavci,« pravijo v XLAB.