Aleš Štrancar, soustanovitelj in direktor Bia Separations, je ob tem povedal, da so v podjetju ponosni, da so bili izbrani za podporo načrtovanemu genskemu zdravljenju, in dodal: »Veselimo se prvih rezultatov, ki bodo pokazali, kako zdravilo zolgensma pomaga skupnosti obolelih s spinalno mišično atrofijo. Vsej ekipi je v čast, da smo lahko del tako pomembnega dela.«

Zdravili bodo dva tisoč otrok na leto

V procesu proizvodnje zdravil je treba ločiti zdravilno učinkovino od drugih, pogosto strupenih ali celo rakotvornih, kar še posebno velja za biološka zdravila. Z razvojem novih analitskih postopkov so v Bia Separations sposobni te nečistoče zaznati v bistveno nižjih koncentracijah, kot je bilo doslej znano, in jih temu primerno bolje očistiti. Letos maja je ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA) odobrila prvo stoodstotno učinkovito gensko terapijo za zdravljenje dojenčkov s spinalno mišično atrofijo, zdravilo zolgensma, ki so ga razvili v podjetju Avexis, ki deluje pod okriljem Novartisa.

»Z zamenjavo okvarjenega gena, ki je čiščen s pomočjo tehnologije, razvite v Bia Separations, zdravijo otroke, ki bi sicer umrli pred drugim letom starosti. Gre za okvirno dva tisoč primerov na leto v ZDA in Evropski uniji,« nam je konkretno ponazoril Štrancar. Andy Stober, višji podpredsednik za izvajanje tehničnih nalog v podjetju AveXis, pa je ob napovedi poglobljenega sodelovanja povedal, da so v družbi posebno hvaležni, da je podjetje Bia Separations delilo svoje znanje in delovalo z enakim občutkom za nujnost, kot so to storili sami, da bi prinesli gensko zdravljenje v skupnost obolelih s spinalno mišično atrofijo. »Izkušnje Bia Separations s prečiščevanjem virusa AAV in s svojo kromatografsko tehnologijo so pomembno prispevale k doseganju skupnega cilja in veselimo se nadaljnjega sodelovanja,« je dodal.

Naročila v primerjavi z lani podvojena

Danes je svetovni trg biofarmacije vreden nekaj sto milijard dolarjev in s 15-odstotno letno rastjo naglo raste. Tega se zavedajo tudi v ajdovskem visokotehnološkem podjetju. »V tem trenutku je zdaleč najbolj prioritetna naloga povečanje proizvodnih zmogljivosti. Naročila za leto 2019 so v primerjavi z 2018 podvojena, za leto 2020 pa trenutna naročila že presegajo zmogljivosti,« je povedal Štrancar. Za večanje kapacitet v podjetju razvijajo proizvodne linije druge generacije, ki bodo povečale proizvodno zmogljivost za trikrat, poleg tega pa čez dober mesec začenjajo izkope za širitev proizvodnih prostorov. Do konca leta 2023 načrtujejo gradnjo tovarne v ZDA, ki bo za petnajstkrat povečala proizvodne zmogljivosti v primerjavi z današnjimi.

V Bia Separations so razvili tehnološko rešitev monolitnih kromatografskih kolon za proizvodnjo, čiščenje in analizo večjih bioloških molekul, ki je bila patentirana v kar 51 državah sveta. Njihova ambicija je, da bi tehnologija postala konvencionalno orodje za čiščenje in analizo večjih bioloških molekul v vseh 50 največjih farmacevtskih podjetjih na svetu, saj bi lahko tako po Štrancarjevih besedah posredno izboljšali dostopnost novih genskih in bioloških zdravil na trgu. Ves razvoj in inovacije so rezultat slovenske ekipe, ki prihaja iz raziskovalnega okolja, le direktor razvoja se je k njim preselil iz ZDA, ekipo pa podjetje kontinuirano širi. Lani so na novo zaposlili deset sodelavcev, skupno jih trenutno zaposlujejo 65, med njimi več kot 20 doktorjev in magistrov znanosti.