Navkljub poostrenim policijskim ukrepom z aretacijami nekaterih udeležence prejšnjih demonstracij, obdolženih hujskaštva, in opozorilom matične Kitajske, da je pripravljena posredovati, če bo treba, so se protesti v Hongkongu nadaljevali tudi v soboto in nedeljo, za danes pa je napovedana splošna stavka. Tej naj bi se po navedbah časnika South China Morning Post pridružilo 14.000 zaposlenih iz dvajsetih različnih sektorjev. Sobotne demonstracije je zaznamoval tudi napad podpornikov sedanje oblasti v mestu na protestnike, ki so na koncu obtoževali policijo, da se je prepozno odzvala, da bi jih zaščitila pred nasilneži. Danes sta se sicer odvila še dva protestna shoda, na katerih so bile vse glasnejše zahteve po večji demokraciji in odstopu predsednice vlade Carrie Lam, ki jo je zaradi posebnega sistema postavitve oblasti v nekdanji britanski koloniji dejansko izbral Peking in ne prebivalci Hongkonga. Protesti, ki so bili uvodoma usmerjeni proti predlaganemu zakonu o izročanju storilcev hujših kaznivih dejanj matični Kitajski, so sčasoma dobili mnogo širšo konotacijo – vse do zahtev po samostojnem položaju mesta. Politična negotovost že jemlje svoj ekonomski davek tudi v zmanjšanjem turističnem obisku Hongkonga. Čedalje manj je tako turistov iz Kitajske kot s širšega sveta. Nasilje se je stopnjevalo tudi danes s kamenjanjem vladnih poslopij, na katero je policija odgovorila s solzivcem in novimi aretacijami. Skrbijo pa tudi opozorila Pekinga, da nasilja v Hongkongu ne bodo dovoljevali, in pisanje časnika South China Morning Post, da je v tem primeru pripravljena posredovati tudi kitajska vojska.

Množične aretacije v Moskvi

Da jim je kratena volja, da sami izbirajo svojo oblast, so prepričani tudi v Moskvi, kjer je volilna komisija izločila več neodvisnih in opozicijskih kandidatov za mestne svetnike na lokalnih volitvah, sklicanih za 8. september. Gre za kar 57 kandidatov, ki so zbrali potrebnih 5000 podpisov podpore, a jih komisija ni uvrstila na kandidatne liste z obrazložitvijo, da so nekateri podpisi ponarejeni. Prepoved shoda in močan dež sta okrnila udeležbo na sobotnem protestu na okoli 1500 ljudi po navedbah policije oziroma na nekaj tisoč po trditvah organizatorjev, od katerih jih je več kot 600 pristalo v priporu, ker so bili obdolženi kršitev različnih zakonov. Med njimi je bila ena vidnih opozicijskih političark in prav tako nesojena kandidatka Ljubov Sobol, ki jo je policija izvlekla kar iz taksija, s katerim se je želela odpeljati na proteste.

Policija pa je bila neposredna tarča protestnikov v francoskem Nantesu. Protestniki so se v tem mestu zbrali zaradi njenega nasilja med glasbenim festivalom že v začetku junija. Festival je policija takrat prekinila s solzivcem in vodnim topom, nekaj udeležencev pa je pri tem končalo v tamkajšnji reki. V ponedeljek so na njenem bregu našli truplo tedaj pogrešanega 24-letnega Steva Caniçoja, policija pa je s protestniki tudi tokrat obračunala z vodnim topom in solzivcem. Že tradicionalni rumeni jopiči so demonstrirali še v nekaterih drugih francoskih mestih, a brez večjih incidentov. de