V zadnjih dneh julija je policija v azilnem domu posredovala zaradi dogodka med varnostniki in enim od prosilcev za azil. Varnostniki naj bi ga nenadoma napadli. Ko je prišla policija in je hotela prosilca odpeljati, pa so se zanj postavili sostanovalci iz azilnega doma. »Postavili so se med njega in policijo,« nam je petek povedal eden od prosilcev, ki je želel ostati anonimen. »Takrat je policija začela pretepati ljudi in na koncu so ga odpeljali.« Po dostopnih podatkih je prosilec, ki naj bi prihajal iz Maroka (po podatkih azilnega doma pa iz Libije), zdaj zaprt v centru za tujce v Postojni. Njegov sostanovalec, s katerim smo govorili, pravi, da se zanj boji, saj naj bi bil zdravstveno ogrožen. »Že tri dni gladovno stavka. Ne vem, kaj se bo z njim zgodilo,« nam je dejal.

Migranti naj bi predčasno odšli

Za jutri je pred azilnim domom napovedana tiskovna konferenca, na kateri naj bi iniciativa prosilcev za azil La Lutte de la Liberte spregovorila o razmerah v azilnem domu.

»Ozadje pretepa je ponižujoče obnašanje varnostnikov družbe Galekom do prosilcev za azil. Posebej krutega ravnanja je bil deležen prosilec iz Maroka,« so novinarjem sporočili iz iniciative Infokolpa, ki skrbi za pravice prosilcev za azil. Kot je mogoče slišati neuradno, naj bi prosilec varnostnike zalotil, ko so odprli sprejemne prostore, migranti pa naj bi potem vstopili v avtomobile, ki so jih čakali pred azilnim domom, in se odpeljali »v drugo državo«. Vendar je v azilnem domu mogoče neuradno slišati, da migrantov nikoli ne zapirajo za daljši čas in da jih tudi iz sprejemnice, ki je sicer zaprta, večkrat spustijo na sprehod, saj na ta način skrbijo za njihovo zdravje.

Prosilčeva prijava varnostnikov predstavnikom azilnega doma, čemur je sledila prijava policiji, naj bi nekatere varnostnike ujezila, da so se začeli do prijavitelja obnašati bolj grobo. Naš sogovornik trdi, da so mu vdrli v sobo in mu grozili. »Nekateri varnostniki so prijazni, nekateri pa so do nas sovražni,« pravi. V azilnem domu pravijo, da je imel prosilec spornega dne pri sebi nož, ki so mu ga varnostniki odvzeli, pozneje pa so poklicali policijo. Trdijo tudi, da pretepa ni bilo.

Pritožbe prosilcev za azil

»V azilnem domu so nastanjene osebe, ki svojo matično državo zapustijo zaradi različnih oblik preganjanja. Zaradi travmatičnih dogodkov, ki so jih doživeli, imajo različne, tudi psihične težave,« pravi Katarina Štrukelj, vršilka dolžnosti direktorja Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov. »Socialni delavci poskušajo s psihosocialnimi razgovori in z vključitvijo osebe v psihiatrično obravnavo take in podobne dogodke preprečiti. Sodelovanje azilnega doma z varnostno službo je vsakodnevno, tako da je varnostna služba vsak dan obveščena o specifikah dela,« trdi vodja azilnega doma.

»Ni res, da kdo od varnostnikov grobo ravna s prosilci za azil, dejstvo pa je, da se prosilci, preden smo jih začeli varovati mi, niso bili vajeni držati določenih pravil,« se je na obtožbe odzval svetovalec direktorice družbe Galekom Boštjan Pungaršek. »Naša varnostna služba varuje azilni dom izključno v skladu z uradnim hišnim redom in zakonom o zasebnem varovanju. Vsa pravila moramo dosledno upoštevati in pri tem ne popuščamo. To denimo pomeni, da vsakogar, ki vstopi v azilni dom, osebno pregledamo. Morda zaradi tega prihaja do pritožb prosilcev, ki jih moti, da so podvrženi večjemu nadzoru. Vsekakor pa ravnamo z njimi na human način in nikakor ne drži, da jim kdo od varnostnikov grozi.« Pungaršek je še dejal, da so imeli varnostniki z omenjenim prosilcem »nenehne težave«. »Vse sporne zadeve vedno predamo v obravnavo policiji, kličemo tudi reševalne službe, če je treba,« je dejal. Pungaršek je še povedal, da policija in inšpektorat za notranje zadeve vršita stalen nadzor nad delom varnostnikov. Vprašanja v zvezi z dogodki v azilnem domu smo naslovili tudi na policijo, vendar odgovorov do konca redakcije nismo prejeli.