Samsung je minuli teden predstavil novo tablico galaxy tab s6. Gre za še eno Samsungovo androidno tablico, z njo pa želi južnokorejski tehnološki velikan tekmovati z Applovimi ipad proji in Microsoftovimi surface proji.

Naprava premore 26,67-centimetrski (10,5-palčni) super AMOLED-zaslon z ločljivostjo 2560 x 600 in razmerjem stranic 16:10. Za zvok skrbijo štirje zvočniki AKG in dolby atmos. Napravo poganja Qualcommov procesor snapdragon 8150, prostor za shranjevanje in delovni spomin pa se razlikujeta glede na različico. Cenejša različica ponuja 128 gigabajtov prostora in 5 gigabajtov delovnega spomina, pri dražji pa dobite 256 gigabajtov prostora in 8 gigabajtov spomina. Naprava na hrbtni strani premore dvojno kamero. Poleg standardne leče ima tudi 123-stopinjsko ultraširokokotno lečo, ki omogoča zajemanje bistveno širših kadrov. Na prednji strani najdemo še 8-megapikselsko kamero, ki ponuja možnost odklepanja s prepoznavanjem obraza.

Priloženo pisalo s pen za večjo produktivnost

Bolj profesionalni uporabniki si bodo pri delu s tablico lahko pomagali tudi s priloženim pisalom s pen. Ta omogoča risanje in enostavno delanje zapiskov, saj je ročne zapiske s programom samsung notes možno pretvoriti v digitalno obliko. Nato jih je z enim klikom možno izvoziti v oblike, primerne za programe, kot je microsoft word. Hitre zapiske ali skice lahko naredite tudi med gledanjem videoposnetkov, tako da prilagodite transparentnost samsung notes okna. Poleg pisanja s pen deluje tudi kot daljinski upravljalnik. S funkcijo kretenj omogoča intuitivno zajemanje selfijev in videoposnetkov ter nadzor nad multimedijskimi vsebinami, ki jih lahko ustvarjate tudi, če tabličnega računalnika nimate v rokah. Pisalo je možno brezžično napolniti – po samo 10 minutah polnjenja zagotavlja do 10 ur življenjske dobe baterije. Za še bolj produktivno izkušnjo pa južnokorejsko podjetje ponuja še tipkovnico, ki jo lahko priklopite na tablico, vendar jo je treba dokupiti. Pomisleki glede produktivnosti naprave pa se pojavijo na točki operacijskega sistema. Konkurenčne Applove in predvsem Microsoftove tablice krasijo bistveno bolj zmogljivi operacijski sistemi, ki smo jih tudi bolj vajeni v delovnem okolju.

Primeren tudi za androidne igre

Galaxy tab s6 ima bralnik prstnih odtisov v zaslonu, vsebine pa so dodatno zaščitene s Samsungovo varnostno platformo za zaščito strojne in programske opreme samsung knox. Napravo lahko sicer preprosto zbudite z dvojnim hitrim dotikom zaslona. Pri Samsungu obljubljajo, da bo galaxy tab s6 poleg dela ponujal tudi priložnost za zabavo. Ob standardni možnosti gledanja videovsebin naj bi ponujal zabavo tudi ljubiteljem iger za androide.

Tablica sicer tehta 420 gramov in je debela 5,7 milimetra, zvočniki pa so razporejeni po dva na levo in desno, če tablico obrnemo v ležeči položaj. Med polnjenji naj bi tablica zdržala do 15 ur, kar ji omogoča baterija z zmogljivostjo 7,040mAh. Galaxy tab s6 bo na izbranih trgih na voljo od konca avgusta v sivi, modri in rožnati barvi.