Po uspešnih vožnjah na prejšnji dirki za SP za VN Švedske (peto mesto) in petkovem dvoboju svoje profesionalne ekipe Czestochowa v Lublinu v poljski ligi (blestel je z 12 točkami) je Žagar prišel v Vroclav z visokimi cilji. In to kljub temu da je moral zaradi klubskih obveznosti dan prej izpustiti trening in kvalifikacije ter je tako ostal brez možnosti, da bi si na dirki za SGP priboril ugodno izhodišče za izbiranje startnega položaja. Pred 12.700 gledalci na razprodanem stadionu je bil njegov izkupiček na peti postaji letošnje sezone najslabši v letu 2019. V petih vožnjah je zbral le tri točke za tri tretja mesta, osvojil 15. mesto in v skupnem seštevku za SP zdrsnil na 13. Pred dirko na Poljskem je za osmim mestom, ki še kot zadnje prinaša neposredno vozovnico za nastop med elito tudi v naslednji sezoni, zaostajal za tri točke, zdaj pa se je zaostanek povečal na šest.

Kar 18-kratni slovenski prvak je dirko začel z ničlo, saj je bil v prvi vožnji zadnji. V svoji drugi vožnji je že v prvem zavoju s sprednjim kolesom za trenutek izgubil stik s podlago in zadel Šveda Antonia Lindbäcka. Ta je padel, Žagarja pa je sodnik diskvalificiral in je ostal brez uvrstitve. »Nagnil sem se rahlo nazaj, da bi še pridobil hitrost v zavoju, a mi je sprednje kolo zaradi majhne grbine na stezi nekoliko privzdignilo. Za trenutek sem izgubil kontrolo, Antonio je bil blizu in nisem se mu mogel več izogniti. Vesel sem, da je z njim vse v redu in da se ni poškodoval. Pričakoval sem opozorilo, diskvalifikacija pa se mi zdi pretirana,« je ocenil 36-letni Matej Žagar.

Slovenec je v svoji tretji vožnji na nepričakovano zelo trdi stezi, ki je niso zmehčala niti številna polivanja z vodo, z nekoliko spremenjenimi nastavitvami motorja le prišel do tretjega mesta in prve točke. V četrti vožnji, ki jo je začel z rdečo čelado oziroma s povsem notranje startne pozicije, je bil spet tretji, prav takšen pa je bil njegov dosežek tudi v zadnji. Po dirki seveda ni imel razlogov za zadovoljstvo: »Upal sem, da bo preizkušnja v Vroclavu potekala povsem drugače, saj mi oval izjemno ustreza. Trčenje z Lindbäckom, ki mu je sledil padec, predvsem pa diskvalifikacija, sta mi podrla načrte. Seveda sem slabe volje, saj sem na dirki osvojil samo tri točke.«

Dirko v Šleziji je na veselje domačih navijačev dobil Poljak Bartosz Zmarzlik pred Slovakom Martinom Vaculikom. V skupnem seštevku za svetovno prvenstvo imajo na vrhu kar trije dirkači enako število točk (po 61): Zmarzlik, Rus Emil Sajfutdinov in Danec Leon Madsen. Naslednja (šesta) dirka bo v soboto, 17. avgusta, v Malilli na Švedskem.