Rusko-poljski alpinist Denis Urubko je v poletni himalajski sezoni spet v središču pozornosti. Sredi prejšnjega tedna se je odpravil na solo vzpon na osemtisočak Gašerbrum II. Lotil se je plezanja prvenstvene smeri in na najboljši način zaključil letošnjo sezono vzponov ne le v Karakorumu, ampak v vsej Himalaji. Nobeden od letošnjih poskusov plezanja prvenstvenih smeri na osemtisočake Everest, Anapurno in Daulagiri namreč ni uspel.

Urubko se je med aklimatizacijskimi pripravami na Gašerbrum II najprej povzpel po običajni smeri prek jugozahodnega grebena, se vrnil v bazni tabor in se po nekaj dneh počitka na prvem višinskem taboru pridružil trem alpinistom, Kanadčanu Donu Bowieju, Fincu Lotti Hintsi in Američanu Mattu Randallu, ki so nameravali vrh osvojiti po običajni smeri. Urubko, ki je konec julija praznoval 46. rojstni dan, se je iz prvega tabora podal na solo vzpon po prvenstveni smeri v zahodni steni z minimalno opremo, v načrtu je imel hitro plezanje brez postanka in bivakiranja, po osvojitvi vrha pa naj bi se med sestopom po običajni smeri srečal z omenjeno trojico.

A so bile razmere na gori zaradi visoke nevarnosti plazov težke, Urubko pa se je svojega vzpona lotil zelo klasično oziroma za današnje internetne čase kar čudaško – brez mobilnega telefona in radijske postaje. Napetosti in negotovosti je bilo konec v petek dopoldne, ko so iz baznega tabora sporočili, da je Urubko osvojil vrh in sestopil do prvega višinskega tabora. Pristaši doslednega upoštevanja (nenapisanih) alpinističnih pravil bi lahko ugovarjali, da Urubkove prvenstvene smeri ne bo mogoče šteti za solo vzpon, saj se je na prvem višinskem taboru pridružil skupini treh plezalcev, a to ni pomembno. Elegantna linija začrtane prvenstvene smeri, ki jo je preplezal, je bila zagotovo »vredna greha«.

Serijski reševalec

Teden dni pred prvenstvenim vzponom je Urubko skupaj z Bowiejem ter Poljakoma Jarekom Zdanowiczem in Januszem Adamskim na sosednjem Gašerbrumu VII (6995 m) reševal italijanskega alpinista Francesca Cassardo, ki je padel med smučarskim spustom z vrha gore in po 500 metrih drsenja obstal z zlomljenimi zapestjem, komolcem in prsti. Cassarda so prenesli v prvi višinski tabor, od koder ga je pakistanski helikopter prepeljal v bolnišnico. Ameriška revija Rock & Ice je njihovo reševanje opisala kot »čudežno«.

Le nekaj dni pozneje je Urubko skupaj s katalonskim alpinistom Sergijem Mingotejem odhitel na pomoč litovskemu gorniku Sauliusu Damuleviciusu, ki je na gašerbrumskem ledeniku zbolel za pljučnim edemom. Nesrečnika so spravili do baznega tabora, od koder so ga s helikopterjem odpeljali v bolnišnico. Manj kot 24 ur pozneje si je Urubko prislužil vzdevek »rdeči križ«, saj sta z Mingotejem opravila še tretje zaporedno reševanje. Tudi pakistanskega višinskega nosača, ki se je poškodoval pod ledenim slapom, sta varno spravila do baznega tabora.

A to še ni vse: Urubkova žena, odlična španska plezalka Maria Cardell, s katero sta nameravala skupaj opraviti prvenstveni vzpon na Gašerbrum II, je že med pristopom v bazni tabor padla in si poškodovala hrbet. Po aklimatizacijskem vzponu do drugega višinskega tabora je morala odnehati. Čeprav je Urubko želel, da se žena čim prej vrne domov in poskrbi za svojo poškodbo, je Maria vztrajala v baznem taboru in čakala, da se ljubljeni vrne z gore. Zdaj se bosta lahko v miru vrnila domov.