»Upamo, da bo Avstralija sodelovala z nami pri reševanju nekaterih najbolj perečih zunanjepolitičnih izzivih našega časa, kot so prizadevanja za stabilizacijo Sirije, za Afganistan brez terorizma in za soočanje z neizzvanimi iranskimi napadi na mednarodno trgovino v Hormuški ožini,« je dejal Pompeo med svojim obiskom v Avstraliji.

A avstralska obrambna ministrica Linda Reynolds je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudarila, da bo Avstralija vsako odločitev glede Irana skrbno pretehtala, ali je v njenem interesu. Poudarila je tudi, da v Canberri zaenkrat še niso sprejeli nobene odločitve glede tega vprašanja.

»Zahteva, ki so jo postale ZDA, je zelo resna in zato jo bomo resno premislili. Nobene odločitve še nismo sprejeli,« je dejala.

Napetosti med ZDA in Iranom se po enostranskem odstopu Washingtona od mednarodnega jedrskega sporazuma s Teheranom vztrajno krepijo. V Hormuški ožini, ki je najpomembnejša pomorska pot za nafto iz Perzijskega zaliva, je prišlo tudi do več incidentov. Iran je prejšnji mesec zasegel britanski tanker, pred tem pa je na območju prišlo tudi do nekaj napadov na tankerje z nafto, za kar naj bi bil kriv Iran, a ta odgovornost zavrača.

Zaradi teh incidentov ZDA in Velika Britanija pozivata k oblikovanju mednarodne misije za zavarovanje te pomorske poti. Vendar pa so države glede tega zaenkrat zelo zadržane.

»Avstralija ne želi zaostrovati odnosov v regiji, zlasti s Kitajsko«

Pompeo je z avstralskimi sogovorniki v Sydneyu danes sicer izrazil tudi zaskrbljenost zaradi krepitve Kitajske vojaške prisotnosti v Južnem kitajskem morju, kjer je več držav vpletenih v ozemeljske spore. Tudi glede tega vprašanja so sicer v Avstraliji precej previdni in ne želijo konfrontacije, še poroča dpa.

Ameriški obrambni sekretar Mark Esper, ki spremlja Pompea na obisku v Avstraliji, je ob tem izjavil, da se želi na svoji turneji po državah azijsko-pacifiške regije govoriti tudi o nameščanju dodatnega konvencionalnega orožja pri zaveznikih v tej regiji.

Avstralska zunanja ministrica Marise Payne se sicer glede pobude Esperja ni izrekla, je pa poudarila, da Avstralija ne želi zaostrovati odnosov v regiji, zlasti s Kitajsko, ki je za njih življenjsko pomemben partner. »Smo zelo predani našemu strateškemu partnerstvu s Kitajsko, ki vztrajno raste. Ne strinjamo se vedno s Kitajsko, vendar pa je zelo pomembno, kako se soočamo s temi razlikami,« je dejala.

»Ni pa v interesu nikogar v Indo-pacifiški regiji, da bi postali še bolj tekmovalni in okrepili nasprotovanja,« je poudarila avstralska ministrica.