V podjetju Mytilus gojijo školjke na treh gojitvenih območjih - v Sečovljah, v Strunjanu in na Debelem rtiču. Proizvodnja dosega med 200 in 300 ton školjk letno, kar je sicer odvisno od več pogojev, kot je npr. količina planktona, zadnja leta tudi od orad, »ki nam vedno bolj nagajajo in nam pojejo kar lep delež pridelka,« je za STA pojasnil direktor Mytilusa Mitja Petrič.

V ta namen skupaj z resornim ministrstvom in zavodom za ribištvo že iščejo rešitve, in sicer v obliki posebnih dovoljenj za izlov orad v mesecih, ko jim povzročajo škodo.

Sicer pa Petrič opaža, da potrošniki užitne klapavice, še posebej pa njihove domače in sveže, vedno bolj prepoznavajo kot zdravo in kakovostno hrano in to ne le na slovenski obali, temveč tudi v notranjosti Slovenije. Ogromno klapavic prodajo v Sloveniji in na Hrvaškem, še posebej v poletnih mesecih se nanje z velikimi naročili obračajo grosisti iz Istre in Reke.

Druge vrste, kot so ostrige in ladinke, v večjih količinah prodajo tudi v Francijo in Italijo. Poleg grosistov na lokalni ravni oskrbujejo direktno tudi posamezne gostince na slovenski obali in v Ljubljani.

Ponudba Mytilusa temelji na svežini, saj so njihovi zaposleni ob osmih zvečer s plovili že na gojišču, najkasneje ob pol dveh ponoči pa je prvi kombi s školjkami že na poti h kupcem, ki dobijo vsak dan sveže školjke. »Svežina naših školjk se ne meri v dnevih, ampak v urah,« dodaja Petrič.

Trenutno ne iščejo novih strank, saj uspejo prodati vse, kar proizvedejo. Se pa Petrič zaveda, da za nadaljnjo širitev potrebujejo nove gojitvene površine, ki jih ob obali ni več. Predvidoma v letu 2021 naj bi država zagotovila nova območja za gojenje na odprtem morju, približno miljo od obale. Njihovo podjetje bo v tem primeru tudi zaprosilo za koncesijo, od katere si lahko obetajo dodatne proizvodne zmogljivosti.