Gajser je v Belgiji dosegel že deveto zmago v letošnji sezoni (najhitrejši je bil že v Italiji, na Portugalskem, v Franciji, Rusiji, Latviji, Nemčiji in dvakrat v Indoneziji), poleg njega pa sta na seznamu zmagovalcev le še dva dirkača: Italijan Antonio Cairoli (štirikrat) in Francoz Romain Febvre (enkrat). Slovenski šampion je na dosedanjih 14 dirkah kar 13-krat stal na stopničkah (devetkrat prvi, trikrat drugi, enkrat tretji), izjema pa je bila le majska dirka v Mantovi za VN Lombardije, na kateri je bil šesti. V skupnem seštevku ima pred zadnjimi štirimi dirkami – na njih je na razpolago le še 200 točk – že 187 točk prednosti pred Švicarjem Seewerjem, kar pomeni, da mu je na naslednji dirki v Imoli za VN Italije v nedeljo, 18. avgusta, dovolj le 13 točk za osvojitev drugega naslova svetovnega prvaka v elitnem razredu MXGP, v katerem je prvič slavil že pred tremi leti.

Takoj po prejšnji dirki v Loketu na Češkem je Gajser s svojo ekipo odpotoval v Lommel tik ob belgijsko-francoski meji ter opravil testiranja in treninge. V sobotnih kvalifikacijah na zelo zahtevni progi z mehko mivko je bil Gajser drugi (pred kvalifikacijami je v vožnji na čas padel prek krmila motorja, a brez posledic), hitrejši od njega je bil za dobre štiri sekunde le Britanec Max Anstie. V današnji prvi vožnji na najbolj »zloglasni« dirki v koledarju SP je 22-letnik iz Pečk pri Makolah dobro startal in se prebil na drugo mesto za Francozom Romainom Febvrejem, a ga je že po slabi minuti prehitel. Manj sreče in znanja je imel zmagovalec kvalifikacij Anstie, ki je že po nekaj sekundah v gneči padel na glavo in rame ter odstopil. Febvre se je že po šestih minutah maščeval Gajserju in ga prehitel, kljub veliki napaki v zadnjem krogu (začasno je zapeljal s proge) pa je Francoz dobil »prvi polčas« dirke v Belgiji s prednostjo dobrih šestih sekund in pol pred Gajserjem.

V drugi vožnji je Slovenec startal kot raketa, uspešno mu je sledil le Anstie, ki je po padcu vzel protibolečinske tablete. Najprej sta položaja zamenjala po devetih minutah, ko je Anstie prehitel Gajserja v ovinku po zunanji liniji, drugič po 23 minutah, tretjič in zadnjič pa le nekaj sekund pred koncem rednega dela dirke (30 minut), ko je Britanec spet prišel na čelo in zmagal. Gajser bi lahko že danes postal svetovni prvak, če bi bil Seewer v drugi vožnji 15. ali slabši, a je ciljno črto prečkal peti in odločitev o naslovu preložil na Imolo.

Do danes Gajser v Lommelu še nikoli ni zmagal ali vsaj stal na stopničkah, zdaj pa je prekinil tudi ta niz neuspehov. Na zelo zahtevni progi in v neugodnih vremenskih razmerah (temperatura 27 stopinj Celzija, sopara, 43-odstotna vlažnost) je Gajser potrdil, da so se mu zelo obrestovali letošnji zimski treningi na peščenih progah na Hrvaškem. »Takšnega razpleta v Belgiji niti slučajno nisem pričakoval. Neverjetno, zares sem srečen in zadovoljen. Imel sem sicer dober občutek, toda pričakoval sem zgolj uvrstitev med najboljših pet. Tukajšnja zmaga je zame zares nekaj posebnega. Proga je zelo težka, še posebej pa je zaradi steze, ki ne dopušča prav nobenih napak, pomemben dober start. In meni sta oba starta zelo dobro uspela,« je po zmagi dejal Tim Gajser, ki ga je tudi v Belgiji spodbujalo veliko slovenskih navijačev.

Poleg Gajserja bi moral v razredu MXGP nastopiti tudi Klemen Gerčar (v sobotnih kvalifikacijah je bil 31.), a je današnjo dirko odpovedal zaradi vrtoglavice in bolečin v trebuhu. V razredu MX2 je Jan Pancar osvojil skupno 20. mesto in tri točke: v prvi vožnji je bil po okvari motorja v zadnjem krogu šele 26., v drugi pa 18.