Številnim nasvetom in opozorilom strokovnjakov navkljub nesreča v gorah pač ne počiva. Tako je bilo tudi v soboto, ko sta življenje izgubili dve osebi. Prva nesreča se je pripetila že dopoldan pri vzponu na Spodnji Rokav na območju Mojstrane. Dva gornika, slovenska državljana, sta se vzpenjala na vrh, ko je eden od njiju na višini okoli 2200 metrov padel s stene in umrl. »Skala na območju je ponekod krušljiva in obstaja možnost, da je ravnotežje izgubil ravno zaradi odloma kamenja, ki se ga je med padcem oprijel,« je s podrobnostmi postregel Bojan Kos, tiskovni predstavnik kranjske policije. Dvojica je na goro izmenjaje plezala in hodila, drugi gornik je nepoškodovan. Oba je z vrha odpeljal helikopter.

Le nekaj ur pozneje se je pri sestopu z vrha Triglava proti Malemu Triglavu smrtno ponesrečil hrvaški planinec. Na kamnu je izgubil ravnotežje in je z večje višine čez steno padel proti Planiki. Moški je bil del večje skupine pohodnikov, ki so se na Triglav odpravili brez vodnika. Obe sobotni smrtni žrtvi sta bili po navedbah Kosa ustrezno opremljeni za gibanje v gorah.

Na vrhuncu sezone že 13 mrtvih

Gore so kot ceste – že majhna napaka lahko ima hude posledice, ki so v gorah, zlasti letos, res hude, opozarjajo policisti in gorski reševalci. Sezona vzponov in pohodov v gorah še zdaleč ni končana, letos pa je umrlo že 13 oseb. »Pristojni se trudimo z opozorili in akcijami, je pa levji delež samokontrole in zavedanja na posamezniku – da upošteva opozorila, pazi na vsak svoj korak in premik, da ni njegov zadnji,« na srce gornikom polaga Kos in poudarja, da tudi najboljša oprema ni vsemogočna.

Število intervencij gorskih reševalcev narašča z razcvetom množičnega turizma, največkrat pride do zdrsov med sestopom. »Na krušljivih delih so zaradi odlomov kamenja nevarni tako vzponi kot sestopi, pretežno pa do nesreč prihaja pri sestopih zaradi zdrsov in padcev, ko so planinci že nekoliko utrujeni in manj zbrani,« se strinja Kos. Planinci pa naj bodo skrbni in natančni že pred samim vzponom – preverijo naj vremensko napoved, saj so gore v nevihtah dodatno nevarne, turo pa naj prilagodijo sposobnostim pohodnikov. Če imate zraven otroka, je treba izbrati njemu in ne sebi primerno pot.