Kaj natančno je 36-letnega Hrvata Igorja Nađa v četrtek spodbudilo k šestkratnemu umoru, verjetno ne bo nikoli jasno. Pokola ni preživela nobena od prič, preiskovalci pa doslej niso poročali o obstoju poslovilnega pisma. Policija o morebitnem motivu molči, hrvaški mediji so polni ugibanj. Največkrat omenjajo ljubosumje oziroma patološko »potrebo« morilca po nadzoru svoje (nekdanje) zaročenke. Hrvaški mediji si namreč niso enotni niti v tem, ali sta bila morilec Igor in prva od njegovih žrtev, 35-letna Maja, še vedno par.

Preživel le dojenček

Sosedi so v šoku, a nekateri vendarle pripravljeni z mediji deliti kakšno opazko o žrtvah in njihovem krvniku. »Nikoli ga nisem maral, vem, da je bil vpleten v posle z drogo. Na tem naslovu je imel registrirano taksi službo, a je bil zadnje čase manj tukaj kot nekoč,« je povedal pred hišo groze, v kateri so umrli sestri Maja in Josipa, njuna starša, Majin desetletni sin in njen bodoči svak. Morilski pohod je brez praske preživel le dva in pol meseca star dojenček.

V javnost je prišlo še nekaj podrobnosti iz lova na 36-letnega morilca, ki je po okrutnih dejanjih pobegnil. Na izvršitev umorov naj bi bil dobro pripravljen, zadetki s pištolo so bili natančni, on pa, ker je pobegnil, izjemno nevaren za okolico. »Z analizo mobilnih signalov je policija ugotovila, na katerem območju se nahaja. V tisto smer se je odpravilo več članov protiteroristične enote, kmalu so našli vozilo, a niso vedeli, ali je osumljenec v njem ali ne,« je za hrvaško Novo TV včeraj razkril Alen Klabot, poveljnik specialne enote policije, ki vodi celotno preiskavo. Ni bil, zato so ga začeli iskati po bližnji okolici. »V trenutku klica se je zaslišal strel. Predvidevamo, da si je takrat vzel življenje,« je opisal zaključno dejanje šestkratnega morilca, ki po obkolitvi ni več videl izhoda.

Samomor storil v bližini mamine hiše

Po poročanju hrvaških medijev se je Igor po strelskem pohodu s svojo belo škodo odpeljal na Brezovico, kjer živi njegova mama Marija. Družina Nađ je sicer med vojno zbežala iz Vukovarja, starša sta se nato ločila, se na novo poročila, oče je šel na Švedsko, mama je ostala v Zagrebu, a sta na svoja prva dva sina bolj ali manj kar pozabila. Igor pa si je v petek sodil le nekaj sto metrov od njene hiše. »Nehajte, prosim. Pišite, kar hočete. Prava resnica tako ne bo nikoli prišla na plano. Nimam moči za to,« je na vratih zavrnila novinarja Jutarnjega lista.

Medijem se je javilo nekaj morilčevih znancev, ki tako kot tudi nihče drug ne morejo razumeti, zakaj je to storil. Nađ, ki je bil znan tudi pod vzdevkom Rus, se je v četrtek popoldan, le nekaj ur pred krvavimi zločini, od prijatelja v lokalu poslovil z besedami: »To je zadnjič, da se vidiva.« Opisujejo ga kot človeka, ki je rad živel na robu, ki je brez težav večkrat dal za rundo, o sebi pa da ni rad govoril.

Travmatično za celotno skupnost

Kaj se mora nekomu dogajati v glavi, da pobije celotno družino, vključujoč desetletnika? To je verjetno vprašanje, na katerega odgovor išče celotna Hrvaška. Na portalu Index so se o tem pozanimali pri vodilnem hrvaškem psihiatru Anteju Bagariću. Na osnovi poznanih dejstev ocenjuje, da je verjetno šlo za napad iz ljubosumja. »Zlasti pri moških se lahko takšen izpad konča tako zelo nasilno,« je razložil. »Karkoli je že bilo, govorimo o nenadzorovanih čustvih. Nekateri namreč nikoli ne razvijejo mehanizmov za soočanje z njimi, zato se stvari samo nalagajo, že majhna stvar pa lahko privede do takšnega izbruha,« je pojasnil psihiater.

Po njegovem mnenju je dojenčku prizanesel, ker ga je videl kot svoj biološki podaljšek, desetletnika pa ubil, da bi njegovi mami, torej svoji zaročenki, prizanesel kar največ bolečine. »Prepričan je namreč, da so ga ti ljudje prizadeli, mu škodovali, zato jim skuša to povrniti,« še pravi. Takšni tragični dogodki so travmatični za celotno skupnost. »Ustvari se občutek, da te policija ni sposobna zaščititi, pa tudi ne sistem kot tak. V takšnih situacijah se tudi mnogi sprašujejo, ali so morda krivi tudi sami.«