Če je imel v preteklih letih Goran Dragić precej zaslug za neprespanost marsikaterega slovenskega ljubitelja košarke in lige NBA, lani pa je za to še dodatno in izdatno poskrbel Luka Dončić, bo navijačem odslej še huje. Košarkarjema Miamija in Dallasa se v najmočnejši košarkarski ligi na svetu pridružuje tretji Slovenec. 22-letni Vlatko Čančar je namreč z ekipo Denver Nuggets, ki ga je na naboru leta 2017 izbrala kot 49. igralca, sklenil dvoletno sodelovanje, kot je na twitterju razkril njegov agent Miško Ražnatović. Koprčan, ki je v lanski sezoni pri španskem prvoligašu Burgosu povprečno imel po 10,2 točke, 3,8 skoka in 1,2 asistence, pred tem pa je igral še za ekipe LTH Castings, Olimpija in Mega Bemax, bo pri moštvu iz Kolorada nosil številko 31.

Marko Milić, Radoslav Nesterović, Primož Brezec, Boštjan Nachbar, Beno Udrih, Saša Vujačić, Uroš Slokar, Goran Dragić, Zoran Dragić, Luka Dončić in sedaj Vlatko Čančar. To je enajsterica Slovencev, ki se lahko pohvali s tem, da je v karieri igrala v ligi NBA. Čančar formalno tega še ni storil, a bo v kratkem. V Denverju, ki je v lanski sezoni izpadel v drugem krogu končnice proti Portlandu, bo združil moči s srbskim zvezdnikom Nikolo Jokićem in španskim reprezentantom Juanom Hernangomezom, pred začetkom sezone v ligi NBA pa ga čaka še veliko dela, da prepriča trenerja Michaela Malona in se prebije med dvanajsterico, na katero bo računal na tekmah.

Čančar je za Denver igral že v lanski poletni ligi NBA, enako pa je storil tudi letos, ko je na štirih tekmah povprečno imel po 8,8 točke, 4,3 skoka in 2,3 asistence. Omenjene številke sicer niso kaj posebnega, a so pri Denverju gledali še na marsikaj drugega. Pri Koprčanu jih je denimo najbolj navdušila njegova košarkarska inteligenca, s katero izredno dobro »bere« napadalno igro nasprotnika, hkrati pa zna zaradi nje v napadu izbirati prave trenutke, ko je treba brez žoge steči proti obroču in se odkriti. Obenem so pri Denverju izpostavili njegov odličen nadzor nad vodenjem žoge in dober met. Čeprav je izza črte za tri točke v lanski sezoni metal le 33,6-odstotno, pa v moštvu iz Kolorada poudarjajo, da ima Čančar izjemno mehaniko meta, zaradi česar ne vidijo ovir, da ne bi v prihodnje izboljšal odstotka. Pri 206 centimetrih ima kot krilo tudi prednost v višini in zato zlahka prihaja do metov nad obrambnimi igralci in do skokov, še dodajajo ameriški novinarji.