Na vprašanje, ali ZDA razmišljajo o namestitvi novih raket srednjega dosega v Aziji, potem ko je več ne zavezuje pogodba INF z Rusijo, je dejal, da bi si želel namestitev čim prej, v nekaj mesecih, da pa je običajno za to potrebno več časa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ni pa hotel povedati, kje bi jih namestili. "Ne želim špekulirati, saj so te stvari odvisne od načrtov, treba pa se je pogovoriti tudi z zaveznicami," je dejal minister, ki je na položaju od 23. julija.

Glede morebitnega nezadovoljstva Kitajske zaradi namestitve raket v Aziji, pa je menil, da Peking ne bi smel biti presenečen, saj o tem govorijo že mesece. ZDA pa tudi želijo imeti podobne zmogljivosti kot Kitajska, saj več kot 80 odstotkov njenih zalog predstavljajo sistemi raket srednjega dosega, je dodal.

Esper se bo skupaj z ameriškim zunanjim ministrom Mikeom Pompeom v Sydneyju udeležil letnega srečanja zunanjih in obrambnih ministrov ZDA in Avstralije. Med turnejo, prvo v tujini po imenovanju, bo obiskal še Novo Zelandijo, Japonsko, Južno Korejo in Mongolijo. Dejal je, da želi potrditi zavezo ZDA regiji. Njegov predhodnik Patrick Shanahan je junija obiskal Japonsko in Južno Korejo.

V petek je prenehala veljati pogodba med ZDA in Rusijo o prepovedi jedrskih raket srednjega dosega (INF), iz katere so prve izstopile ZDA zaradi domnevnih kršitev pogodbe s strani Rusije. Tudi Moskva obtožuje ZDA, da krši pogodbo.

S pogodbo iz leta 1987 sta se državi zavezali k uničenju vseh jedrskih in konvencionalnih raket kratkega in srednjega dosega, torej raket z dosegom med 500 in 5500 kilometrov. Enako je veljalo za lanserje teh raket. Pogodba je sicer veljala samo za rakete, nameščene na kopnem.

Po koncu veljavnosti pogodbe lahko sedaj Washington svobodno tekmuje s Kitajsko, v arzenalu katere je večinoma orožje, ki je bilo s pogodbo prepovedano, še navaja AFP.