Po slovesu Olimpije, Domžal in Mure od Evrope slovenski nogomet na mednarodnem prizorišču zastopa le še Maribor. Čeprav je nagrada za uspešne nastope v Evropi velika, pa obenem predstavlja dvorezni meč, saj igranje na dveh frontah vselej terja svoj davek. Utrujenost Štajercev, ki imajo za sabo zahtevno gostovanje na Švedskem pri AIK, bodo že danes skušali unovčiti nogometaši Mure. Ti so že povsem osredotočeni na prvenstvo, podobno pa bodo zdaj napravili tudi Ljubljančani in Domžalčani. Do precejšnjih pretresov je sicer sredi tedna prišlo v vrstah Rudarja, ki bo v četrtem krogu gostoval pri Aluminiju. Velenjčane sta namreč ta teden zapustila tako glavni trener Almir Sulejmanović kot tudi športni direktor kluba Marijan Pušnik.

Celje – Bravo 2:2 (1:2)

Celjani tudi po štirih krogih ostajajo brez zmage, proti Bravu pa so iztržili že tretji remi v letošnji sezoni. Gostje iz Ljubljane so jih dvakrat šokirali že pred koncem prvega polčasa: v 16. minuti je Aljoša Matko zadel tretjič na štirih tekmah po podaji Andraža Kirma z desne strani, v 40. pa je Mitja Križan po samostojnem prodoru osmešil celjsko obrambo za vodstvo z 2:0. Toda nato je na sceno stopil domači igralec Mitja Lotrič, ki je najprej v zadnji minuti prvega polčasa uspešno izkoristil enajstmetrovko, v peti minuti drugega je s pravim evrogolom s kakšnih 20 metrov poskrbel za izenačenje na 2:2, do konca pa se izid ni več spremenil.

Po dveh krogih ima prvoligaški novinec Bravo štiri točke, Celjani pa tri. Poleg remija v Celju so Ljubljančani včeraj opravili še eno odlično delo: komaj 16-letni Žan Jevšenak je iz Brava prestopil v Benfico, s portugalskim klubom pa je podpisal triletno pogodbo.

Aluminij – Rudar danes ob 18. uri, sodnik: Kovačič

Resda imajo Velenjčani po treh odigranih prvenstvenih krogih na svojem računu le dve točki, a so ti osvojili proti močnim Domžalam in Mariboru. Blizu še tretjemu remiju v nizu so bili tudi na zadnji tekmi v Kranju proti Triglavu, ko so z dvema igralcema manj na igrišču neodločen izid držali vse do 78. minute. A nogomet je bil ta teden pri Rudarju na stranskem tiru, za kar so zaslužne kadrovske rošade. Vodstvo je najprej v torek presenetilo s prekinitvijo sodelovanja z glavnim trenerjem Almirjem Sulejmanovićem, dva dneva pozneje pa izhodna vrata pokazalo še športnemu direktorju Marijanu Pušniku. Menda zaradi slabega odnosa med posameznikoma.

Knape bo tako na današnjem gostovanju v Kidričevem proti Aluminiju vodil nekdanji igralec in kapetan Jani Žilnik, ki na tekmi ne bo mogel računati na kaznovana Davida Kašnika in Žigo Škofleka. To bo voda na mlin Aluminiju, ki je v sezono krenil izvrstno in s sedmimi osvojenimi točkami skupaj z Olimpijo zaseda vrh prvoligaške razpredelnice. Za nameček se jim danes ponuja lepa priložnost, da nadaljujejo svoj niz neporaženosti. Zadnjič so bili namreč premagani 15. maja na Fazaneriji proti Muri, odtlej pa nanizali devet obračunov brez poraza.

Verjetni postavi – Aluminij: Janžekovič, Amuzie, Martinović, Kontek, Horvat, Krajnc, Leko, Petrovič, Vrbanec, Štor, Matjašič, Rudar: Stopajnik, Krefl, Džinića, Vošnjak, Filipović, Hrubik, Črnčič, Radić, Kobiljar , Lovenjak, Tučić. Naš namig: 1.

Mura – Maribor danes ob 20.10, sodnik: Kajtazović

V Stockholmu je trener Milanič pisal kar na listek. »Napisal sem, kdo je imel manj naporov. Ampak nekdo od teh fantov, ki so igrali danes, bo moral igrati,« se je Darko Milanič že v sredo obrnil k današnjemu derbiju z Muro. Maribor tekem ne premika, niti v ritmu sedmih tekem v devetnajstih dneh. »Od nas se to zahteva, hočemo igrati tekme, ne moremo pobegniti od tega, da to tekmo imamo. Nekaj rotacij bo, sicer bomo vnaprej v težavah, ampak od teh, ki bodo igrali, zahtevam, da se pokažejo v najboljši luči.«

Kar je lažje reči kot prikazati proti Muri. Tam komaj čakajo, da pride Maribor. Včeraj je bilo le še 300 vstopnic, kar ne čudi, saj na lanskih štirih prvenstvenih tekmah Mura nikdar ni klonila, na Fazaneriji je samo v ligi zabila vijoličastim šest golov. Maribor ima po treh krogih le dve točki, poraz bi ga nemara pahnil na dno. Še vedno bo brez kaznovanega Roka Kronavetra, kazen bo moral odslužiti še Zlatko Zahović. Še morda največja težava Maribora pa utegne biti spočitost Mure. Prestavljena tekma z Domžalami pomeni, da imajo vijoličasti 300 minut več nogometa od zadnje tekme Prekmurcev. »Kako nadaljevati na evropskem nivoju,« je vprašanje, ki zanima Murinega trenerja Anteja Šimundžo. Bolj kot Milaničeva rotacija.

Verjetni postavi – Mura: Obradović, Kous, Maruško, Karamarko, Šturm, Šporn, Kozar, Šušnjara, Bobičanec, Horvat, Maroša, Maribor: Handanović, Klinar, Rajčević, Ivković, Kolmanič, Pihler, Cretu, Kramarič, Kotnik, Požeg Vancaš, Mešanović. Naš namig: 0.

Tabor Sežana – Domžale jutri ob 17.30, sodnik: Matković

Sežančani so v uvodnih treh krogih pokazali dva različna obraza: na prvi domači tekmi in na prvem gostovanju so bili nekonkurenčni, vmes so nadigrali Celjane. Katera njihova podoba je realna, je za zdaj težko reči, ne nazadnje tudi zaradi številnih sprememb v ekipi. Med tednom so angažirali že desetega novinca, kar je seveda naložba za boj za obstanek, a obenem nova neznanka za trenerja Andreja Razdrha. Nihanja v igri in tipanje pri sestavljanju idealne enajsterice se torej utegnejo podaljšati tudi v avgustovske kroge, vsaka točka, ki bo ostala v njihovih rokah, bo zato toliko bolj vredna.

Domžale so najtežji izmed uvodnih tekmecev Kraševcev. Resda imajo prvenstveno tekmo manj, zato pa kar štiri evropske. Kakovostna razlika je v vseh pogledih na strani domžalske ekipe, je pa vprašanje, kako uspešen bo Simon Rožman pri »preklapljanju glav« na domačo raven. S tem bo verjetno imel več dela kot s samo regeneracijo, ne nazadnje tudi zaradi zgolj ene same točke v uvodnih dveh krogih. V Sežani bi torej morali videti Domžale v najvišji prestavi, če le ne bo igralcev ovirala klasična zavora v glavi, ki se prikrade v razmišljanje, ko gre za tekmo z nižjerangirano ekipo. Morebiten remi bo uspeh za Tabor in poraz za Domžale.

Verjetni postavi –Tabor: Rener, Ristić, Aliaj, Azinović, Salkić, Vukelić, Babić, Stevanović, Sever, Stančič, Sikimić, Domžale: Sorčan, Dobrovoljc, Klemenčič, Ilić, Šoštarič Karič, Rom, Mujan, Ibričić, Gnezda Čerin, Podlogar, Nicholson. Naš namig: 2.

Olimpija – Triglav jutri ob 20.15, sodnik: Mertik

Trenerja Olimpije Safeta Hadžića proti Triglavu čaka zahtevna naloga. Po izpadu iz Evrope proti Malatyasporu mora pred prvenstvenim obračunom s Triglavom ekspresno dvigniti psihično izpraznjene igralce. Ti so poleg tega še močno izčrpani, saj so proti Turkom zaradi izključitve Endrija Čekićija ves drugi polčas igrali z igralcem manj. »Po takšni tekmi, kot je bila z Malatyasporom, bo Triglav za nas najtežja tekma v tem mesecu. Veliko je faktorjev. Telesna utrujenost, psihična izčrpanost, razočaranje. To je tekma, na kateri moramo pokazati naš pravi karakter,« pravi Safet Hadžić. Ljubljančanom je lahko v tolažbo tudi podatek, da proti Kranjčanom praviloma ne izgubljajo točk, saj so v preteklih dveh sezonah oddali samo štiri, pa še te v gosteh.

»Pričakujem zahtevno tekmo, v kateri bomo sprejeli vse, kar nam bo ponujeno. Vzdušje je po pozitivnem rezultatu vedno boljše kot po porazih. Zavedamo se naših dobrih stvari, a tudi pomanjkljivosti, na katerih moramo na treningih še naprej ogromno delati,« je prepričan trener orlov Dejan Dončić. Posebnih razlogov za nezadovoljstvo za zdaj nima, saj je njegova ekipa s šestimi osvojenimi točkami na tretjem mestu. A za uspešnejše nadaljevanje sezone bodo morali Gorenjci popraviti zlasti igro v obrambi, ki je med najslabšimi v ligi.

Verjetni postavi – Olimpija: Vidmar, Šme, Samardžić, Bagnack, Jurčević, Brkić, Tomić, Menalo, Čekići, Savić, Kadrić, Triglav: Čadež, Arh-Česen, Kumer, Mertelj, Rogelj, Kryeziu, Herić, Tijanić, Mlakar, Aliaga , Majcen. Naš namig: 0.