Čeprav je Tim Gajser po sedmih zaporednih zmagah (Portugalska, Francija, Rusija, Latvija, Nemčija, dvakrat Indonezija) minulo nedeljo v Loketu na VN Češke osvojil »le« drugo mesto za Francozom Romainom Febvrejem, svetovnim prvakom iz leta 2015, je vodilni v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo še povečal prednost pred drugouvrščenim Švicarjem Jeremyjem Seewerjem, ki zdaj znaša že neverjetnih 177 točk (582:405). Do konca sezone je na sporedu samo še pet dirk, na katerih bo na razpolago maksimalnih 250 točk. Poleg Gajserja in Seewerja sta v boju za naslov svetovnega prvaka zgolj še tretjeuvrščeni Francoz Gautier Paulin (379) in četrtouvrščeni Švicar Arnaud Tonus (373), medtem ko je Italijan Antonio Cairoli (358) že predčasno končal letošnjo sezono zaradi hude poškodbe in operacije rame.

Slovenski šampion iz Pečk pri Makolah lahko drugič postane svetovni prvak v elitnem razredu MXGP – prvič je bil leta 2016 – že jutri na peščenem ovalu (mivka) v mestu Lommel s približno 35.000 prebivalci na severovzhodu Belgije. Matematično je zadeva preprosta, kombinacij pa zelo veliko, zato bo na progi s krogom dolžine 1880 metrov v igri veliko čejev. Gajser bi moral osvojiti maksimalnih 50 točk za zmagi v obeh vožnjah, Seewer pa jih ne bi smel zbrati več kot 26. V vsakem primeru bi moral Gajser zbrati vsaj 24 točk več od Švicarja in ta ga do konca sezone ne bi mogel več ujeti, tretjeuvrščeni Paulin in četrtouvrščeni Tonus pa v Belgiji ne bi smela osvojiti več točk kot Slovenec. V tem primeru bi imel Gajser pred zadnjimi štirimi dirkami nedosegljivih več kot 200 točk prednosti in bi že jutri postal svetovni prvak. V nasprotju z letom 2016, ko si je naslov najboljšega na svetu zagotovil šele pred zadnjo dirko v sezoni.

V Lommelu 22-letni Gajser še nikoli ni zmagal, lani je bil na koncu šele sedmi (v vsaki vožnji je osvojil po 14 točk), leta 2016, ko je prvič postal svetovni prvak v razredu MXGP, pa peti (6 + 25 točk). Po dirki v Loketu na Češkem minulo nedeljo (tudi z drugim mestom je bil zelo zadovoljen, saj ni želel tvegati in riniti z glavo skozi zid, pravi) se Tim Gajser nadeja, da bo po lanski neprijetni izkušnji v Belgiji na mivki in mehki podlagi letos precej bolje: »Do konca letošnje sezone je še nekaj dirk, ampak počasi se že čuti, da se približujemo zadanemu cilju. Vzdušje v ekipi in okoli nje je vrhunsko. Kljub veliki točkovni prednosti pred zasledovalci, ki mi dovoljuje malce več sproščenosti, nikakor ne bom taktiziral. Če začneš taktizirati in razmišljati o naslovu svetovnega prvaka, nisi z glavo več stoodstotno osredotočen na tekmo, posledično pa potem hitreje pride tudi do manjših ali večjih težav in napak. Sicer pa grem prav na vsako dirko z enakim ciljem – želim predvsem uživati na motorju in na progi ter voziti najbolje, kar znam.«

Na progi Stedelijk Motorcrossterein bosta poleg Gajserja nastopila še dva Slovenca – Klemen Gerčar (MXGP) in Jan Pancar (MX2). Gerčar se bo spet pridružil svetovni motokrosistični karavani po veliki smoli z boleznijo, ki mu je na prizorišču dirke tik pred zdajci preprečila nastop v Loketu na Češkem. Zdravstveno pomoč je moral poiskati tudi v bolnišnici, v Belgiji pa bo skušal osvojiti svoje prve točke v letošnji sezoni. Mladi Pancar je bil na dirki za veliko nagrado Češke 19. in 17. ter je tretjič v karieri osvojil točke, dobro formo in točkovni izkupiček (trenutno jih ima 19 in je na 31. mestu v skupnem seštevku) pa bo skušal potrditi tudi na zahtevni progi v Belgiji.

Po današnjih kvalifikacijah bosta jutri še dirki v obeh razredih. V MX2 bo prva vožnja ob 13. uri in druga ob 16. uri, v MXGP pa ob 14. in 17. uri.