Na ladji španske nevladne organizacije Proactiva Open Arms, ki je ponoči na morju pred libijsko obalo rešila 68 migrantov, je zdaj 123 ljudi, je na twitterju sporočila organizacija.

Opozorila je, da rešeni migranti kažejo jasne znake, da so bili v Libiji podvrženi nasilju. Med njimi sta tudi dve noseči ženski, ena od njiju ima popadke, pa tudi devet mesecev stara dvojčka. Večina migrantov je iz Eritreje, so dodali.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini, ki je že pred letom dni zaprl italijanska pristanišča ladjam nevladnih organizacij z rešenimi migranti, je ladji pozno v četrtek prepovedal vplutje v italijansko teritorialno morje.

Kapitan ladje Marc Reig je za ekipo španske televizije, ki je na krovu, dejal, da je zaprosil za vplutje oblasti v Libiji, na Malti in v Italiji, vendar še vedno ni prejel nobenega odgovora.

Italija zahtevala, da Malta prevzame odgovornost

Pred italijansko obalo je tudi ladja nemške nevladne organizacije Sea-Eye s 40 migranti na krovu. Kot so sporočili iz te organizacije, je Italija od Malte zahtevala, naj prevzame odgovornost za ladjo Alan Kurdi, ki je še vedno v bližini italijanskega otoka Lampedusa.

Italijanska obalna straža je odgovornost preložila na Malto, čeprav je ladja v neposredni bližini Lampeduse, Malta pa več kot 20 ur plovbe stran, je danes na Twitterju opozorila nevladna organizacija Sea-Eye.

Salvini je pred dnevi ladji Alan Kurdi - ta je ime dobila po triletnem sirskem beguncu, ki je leta 2015 utonil pred obalo Turčije -, prepovedal vplutje v katero od italijanski pristanišč ter zagrozil, da bo ladjo v tem primeru zaplenil.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se medtem reševalna ladja Ocean Viking, ki jo upravljata nevladni organizaciji SOS Meditarranee in Zdravniki brez meja, pripravlja, da bo v pomoč migrantom na morju izplula iz francoskega Marseilla proti libijskim vodam. Ladja ima prostora za 200 ljudi.