Male pingpong bombe, kot jih je zaradi njihove velikosti označila tajska policija, so Bangkok vznemirile med jutranjo prometno konico. Le nekaj pred deveto uro po lokalnem času jih je šest, skritih v obcestno okrasno grmovje, eksplodiralo na treh krajih v prestolnici, in sicer v bližini vladnih zgradb ter pri 77-nadstropni stolpnici Mahanakhon v poslovni četrti in ob vpadnici z bangkoškega letališča. Med ranjenimi so bili tri ženske, ki so urejale zelenice, in neki mimoidoči, policija pa je po navedbah tamkajšnji medijev našla vsaj še eno neeksplodirano napravo. Lažne bombe so odkrili že minuli torek in v zvezi z njimi aretirali dva osumljenca.

Brez vpliva na varnostno konferenco ASEAN

V Bangkoku pravkar poteka varnostna konferenca držav jugovzhodne Azije, na kateri sodelujejo tudi predstavniki Rusije, Kitajske in ZDA na ravni zunanjih ministrov. Artajud Srisamut, predstavnik tajskega zunanjega ministrstva, je je zagotovil, da današnje eksplozije niso vplivale na razpoloženje na od njih precej oddaljenem srečanju, na katerem je ameriški državni sekretar Mike Pompeo izrekel pohvalo Tajski, da se je znova vrnila med demokratične države. Tamkajšnja hunta je namreč pet let po strmoglavljenju vlade premierke Jinglak Šinavatra marca letos dovolila splošne volitve, šele sredi prejšnjega meseca pa se je dokončno na Tajsko povrnila civilna oblast, resda z vodjo hunte Prajutom Čan-o-Čajem kot neodvisnim predsednikom vlade in s hunto povezano stranko Palang Pračarat kot njegovo glavno podpornico.

Nevaren le jug države

Prajut v sporočilu sodržavljanom ni želel za napade obtoževati nikogar drugega kot »skupino ljudi s slabimi nameni«. Pozval jih je, naj sodelujejo z varnostnimi organi pri preiskavi. Bangkok so podobne eksplozije nazadnje vznemirjale pred dvema letoma. Takrat so v povezavi z njimi aretirali nekega nasprotnika hunte, njegova podtaknjena bomba v vojaški bolnišnici v Bangkoku ob tretji obletnici strmoglavljenja Šinavatre pa je ranila 24 ljudi. Najhujši napad med vladavino hunte se je zgodil leta 2015, ko je podtaknjena bomba eksplodirala v hindujskem svetišču Eravan. Ubitih je bilo 20 ljudi, 125 pa ranjenih. Oblasti so aretirale dva osumljenca, kitajska Ujgura, ki krivde ne priznavata, zato preiskava še traja ob ugibanjih dela tajske opozicije, ali ni za napadom stala kar hunta.

Tajska velja na splošno za varno državo, Bangkok pa je Mastercard nedavno razglasil za najbolj obiskano mesto na svetu. Na jugu države sicer delujejo uporniki iz vrst malajskih muslimanov, a je njihovo nasilje omejeno na to območje, kjer pa je bilo od leta 2014 ubitih kar 7000 ljudi.