»Na pomoč, na pomoč. Ugrabil me je, pomagajte! Sem v Caracalu, a ne vem, kje. Prosim, pomagajte mi,« je 15-letna Alexandra Macesanu pred tednom dni v treh klicih na 112 moledovala za pomoč. Dan pred tem jo je med avtoštopom na poti domov v Dobrosloveni na jugu Romunije ugrabil moški. Javno objavljeni prepisi njenih telefonskih klicev so dodatno pretresli že tako šokirane Romune.

Linija naj bo prosta še za druge

V prvem klicu nekaj po enajsti uri dopoldan je najstnica povedala, da je bila posiljena. Sogovornik jo je prosil za natančnejšo lokacijo, prekinjeno zvezo pa je nato komentiral: »Kako za vraga naj vem, kam moramo iti? Nekje v Caracalu je, ampak ne vem, kje.« Le nekaj trenutkov zatem je dekle znova poklicalo. »Kako mislite, da vas bomo lahko našli, če še sami ne veste, kje ste?« jo je z ironičnim tonom vprašal operater.

Alexandra je potem na telefon končno dobila policista. Povedala je, da je videla jez, zatem ji je ugrabitelj prevezal oči. Odpeljal jo je v sivem avtu, zdaj jo ima zaklenjeno v hiši. Uspela mu je povedati ime in neki naslov, ki ju je našla na poslovni vizitki v hiši, pa tudi, da kliče z ugrabiteljevega telefona. Policist ji je svetoval, naj ostane, kjer je, saj bodo poslali ekipo. »Pohitite, strah me je. Tepel me je. Nikamor ne morem pobegniti,« ga je v joku rotila. On pa ji je odvrnil, naj prekine klic, da bo linija prosta še za druge, pa tudi, da jo bodo le tako lahko priklicali policisti na lokaciji.

»Pomirite se, za vraga«

Alexandra je poklicala še tretjič in vprašala, ali je pomoč že na poti. »Gospodična, so, a ne morejo kar prileteti v dveh minutah,« je dobila v odgovor. »Prosim, pogovarjajte se z mano, ne odložite,« je moledovala. A zaman. »Pomirite se, za vraga. Čez nekaj minut bodo pri vas,« ji je zagotovil policist. Niso bili. Najprej so preiskali nekaj napačnih lokacij, šele 19 ur po klicih pa dom glavnega osumljenca. Pred hišo so tri ure čakali na nalog za preiskavo, šele nato so vdrli na posestvo. Pozneje se je izkazalo, da je še pred klici na pomoč osumljenčeva soseda obvestila policijo o krikih iz hiše. A policija se ni odzvala. Romuni so ogorčeni, saj so prepričani, da bi dekle lahko našli, če bi policija klice vzela resno in se podvizala.

Prepise je v imenu družine na facebooku objavil žrtvin stric. »Naj vsi vidijo, kako gnil je sistem na eni strani in kako pogumno je bilo dekle na drugi,« je družina zapisala v izjavi za javnost. »Zahtevamo pravico in zahtevamo, da so krivci primerno kaznovani,« so dodali. Policija se brani, da je bilo lokacijo, s katere je deklica klicala, zelo težko določiti.

Petinšestdesetletni Gheorghe Dinca je nemudoma priznal, da je umoril tako Alexandro kot 18-letnico, ki jo pogrešajo že od sredine aprila. Motiv naj bi bil, da sta zavrnili spolne odnose z njim. Trupli naj bi razkosal. Med preiskavo njegovega doma in vrta so odkrili posmrtne ostanke in Alexandrin nakit. Na posestvu mehanika, ki je občasno delal tudi kot taksist, so odkrili še več vreč mesa, ki ni živalskega izvora. Po prvih ugotovitvah gre za posmrtne ostanke 18-letnice. Po poročanju medijev preiskovalci domnevajo, da bi bile lahko žrtve najmanj tri.

Korupcija in nesposobni policisti

Nesposobnost policije in njihov počasni odziv sta konec tedna na ulice pognala na tisoče šokiranih protestnikov, ki so na demonstracijah pod sloganom Za Alexandro, proti ravnodušnosti države zahtevali odstop vrha policije in vlade. V znak »potrebnih drastičnih ukrepov« je najprej odletel direktor romunske policije Ioan Buda, nato vodja posebne službe za telekomunikacije Ionel Vasilca, sledile so odstavitve več visokih predstavnikov policije in komandirjev, proti osmim policistom poteka preiskava zaradi malomarnosti. Kot zadnji je odstopil še notranji minister Nicolae Moga.

Romunski predsednik Klaus Iohannis je obsodil »dolgo vrsto napak« in zahteval ukrepe, s katerimi bi preprečili, da bi se kaj takega lahko ponovilo. Po njegovem mnenju gre v tem primeru za znamenje, da zaradi korupcijskih praks pri policiji delajo nesposobni ljudje. tak, agencije