Madžarsko uresničevanje priporočil ni zadovoljivo in bo zato ostala v režimu posebnega nadzora, so še sporočili iz te skupine.

V režimu poostrenega nadzora Greca je sicer skupno enajst držav, med njimi tudi Avstrija, Francija in Turčija. Marca pa so Belorusijo kot prvo doslej formalno označili za državo, ki v celoti ne spoštuje določil.

V Grecu so nezadovoljni predvsem glede transparentnosti stikov madžarskih poslancev z lobisti. Država bi morala uvesti pravila glede tega, prav tako bi morali poslanci sprejeti etični kodeks ravnanja, so sporočili iz Strasbourga.

Parlament bi moral tudi prenoviti pravila, v katerih primerih poslanci uživajo imuniteto pred pregonom, učinkoviteje pa bi bilo treba izvajati pravila glede konflikta interesov, so še poudarili v Grecu.

Opozorili so tudi, da Madžarska ni naredila nobenega napredka pri treh priporočilih glede boja proti korupciji v sodnem sistemu. Greco je med drugim izrazil zaskrbljenost predvsem zaradi pooblastil, ki jih ima predsednik nacionalne pravosodne pisarne, da posreduje pri imenovanju in prerazporeditvi sodnikov.

So pa v Grecu ocenili, da je Madžarska naredila delni napredek pri uresničitvi priporočil za izboljšanje disciplinskih postopkov za tožilce, so še sporočili iz Strasbourga.