Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v juliju je bilo treba v zgodnjem trgovanju odšteti 57,87 dolarja, kar je 71 centov manj kot ob koncu sredinega trgovanja. Za 67 centov so se pocenile tudi julijske terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so bile pri 64,38 dolarja, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Fed (FOMC) se je v sredo po pričakovanjih odločil znižati ključno obrestno mero, za ta korak pa se je zaradi gospodarske negotovosti odločil prvič po decembru 2008.

Analitiki ocenjujejo, da se je Fed odločil za "prestrašen pristop". Rez je bil namreč majhen, prav tako ni bilo napovedi začetka daljšega cikla zniževanja obresti.

Po odločitvi Feda se je sicer dolar glede na najmočnejše svetovne valute močno okrepil, v odnosu do evra je pristal celo na najvišji ravni v zadnjih dveh letih. To pomeni, da se je nafta, s katero se trguje v dolarjih, za tiste z drugih valutnih območij podražila.

Cen nafte zato ni mogel zvišati niti padec ameriških zalog nafte. Ameriško ministrstvo za energijo je namreč v sredo sporočilo, da so se te minuli teden skrčile za 8,5 milijona na 436,5 milijona sodov. Upad je bil medtem pričakovan v višini 2,8 milijona sodov.