Za nogometaše Olimpije bo drevi eden od vrhuncev letošnje sezone. Ob 20. uri bodo v Stožicah začeli povratno tekmo drugega kroga kvalifikacij za evropsko ligo z Malatyasporom, po kateri imajo zelo dobro izhodišče, saj so si na prvi tekmi priigrali remi 2:2. Ljubljančane v tretji krog vodita zmaga ali remija 0:0 in 1:1.

Olimpija bo morala za napredovanje doseči vsaj gol

Ljubljanski trener Safet Hadžić je imenitno uigral zasedbo, v kateri je ostala večina igralcev iz lanske sezone (izmed prvokategornikov sta odšla Kronaveter in Štiglec), dodana vrednost pa so novinci Ante Vukušić, Luka Menalo in Miral Samardžić, ki je prinesel nujno potrebno zanesljivost v obrambi. Olimpija pod Hadžićem igra všečno in napadalno.

»Naš cilj proti Malatyasporu je, da bomo igrivi, a igriv si lahko toliko, kot ti dovoli tekmec. Skušali bomo igrati napadalno, vendar se je treba zavedati, da bo na nasprotni strani ekipa z dobro plačanimi igralci višje kakovostne ravni. Tekmeca se ne bojimo, saj se zavedamo naše moči v znanju. Načrt je, da gostom skrijemo žogo, da bodo čim več morali teči brez nje. Pričakujem, da bodo čim hitreje skušali doseči gol. Mi jim moramo to preprečiti in jih s tem narediti živčne,« je taktični načrt brez oklevanja razkril 51-letni Safet Hadžić. Odločno je zanikal igro na remi brez golov, saj je prepričan, da bo morala Olimpija za napredovanje v tretji krog doseči vsaj gol.

Hadžić ne skriva ponosa, ko ga predsednik Milan Mandarić hvali, da je to Olimpija, kakršno si je želel, in da je najboljša, odkar je leta 2015 prišel v Ljubljano. »Smo šele na začetku resnega dela in moramo popraviti še veliko stvari. Nismo še tako stabilni, da bi serijsko zmagovali in z lahkoto premagovali tekmece. Želja je, da bi bila Olimpija v slovenski ligi superiorna,« je pogled v prihodnost usmeril Hadžić.

Samardžić: Imamo velike možnosti za napredovanje

Veliko dela čaka ljubljansko obrambo, v kateri sta osrednja člena novinec Miral Samardžić, ki se je po desetih letih igranja v tujini vrnil v domovino, in Macky Bagnack. Če bosta postavila takšen obrambni zid, kot sta ga na derbiju v Mariboru, ima Olimpija lepe možnosti za napredovanje. »Najmočnejše orožje Malatyaspora je napad. Imajo kakovostne napadalce in krilne igralce. Če želimo napredovati, jih bomo morali v tem elementu nevtralizirati. Če bomo ostali zbrani in odigrali na podobni ravni, kot smo zadnje tekme, imamo velike možnosti za uvrstitev v naslednji krog. Komaj čakam, da se tekma začne. Dodatna motivacija sploh ni potrebna. Skušali bomo uživati v tekmi,« je optimist 32-letni Miral Samardžić, ki je leto dni pred iztekom pogodbe s Samaro zapustil Rusijo.

V Ljubljani je s tremi tekmami v desetih dneh ujel tekmovalni ritem. »Imamo kakovostno ekipo, naša moč je v individualnem znanju posameznikov in moštvenem duhu. Vzdušje je odlično, na treningih delamo kakovostno, gledalci pa uživajo v našem napadalnem in igrivem nogometu. V primerjavi z igro izpred desetih let, ko sem nazadnje igral v Sloveniji, se je kakovost nogometa tukaj dvignila za nekaj stopničk,« je izpostavil Samardžić.

Verjetna postava – Olimpija: Vidmar, Boayke, Samardžić, Bagnack, Miaksimenko, Tomič, Putinčanin. Suljić, Savić, Cekici, Vukušić. Malatyaspor: Farnolle, Kas, Hadebe, Meza, Cheabake, Yildrim, Fofana, Ildiz, Guilherme, Koulossa, Jahović. Glavni sodnik bo Filip Glova iz Slovaške.