Maas je danes še dejal, da se želi Nemčija izogniti dodatni vojaški zaostritvi razmer z Iranom.

ZDA želijo vzpostaviti mednarodno koalicijo za varovanje ladij, ki plujejo na območju Perzijskega zaliva, prek katerega poteka tretjina svetovnega transporta nafte.

Pobuda je posledica zaostritve napetosti med Washingtonom in Teheranom po lanskem odstopu ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma. ZDA obtožujejo Iran za napade na tankerje v zalivu, Iran pa je nad območjem sestrelil ameriško brezpilotno letalo, ki da je zašlo v njihov zračni prostor.

Nova nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer je danes ob obisku na zvezi Nato v Bruslju povedala, da ameriški poziv še preučujejo v tesnem posvetovanju z Veliko Britanijo in Francijo ter da bodo pri odločanju upoštevali tudi dejstvo, da si vse tri naslovljene države močno prizadevajo ohraniti iranski jedrski dogovor, od katerega so ZDA odstopile.

V Natu so zadržani. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes znova poudaril, da zavezništvo še ni dobilo nikakršnega poziva k vzpostavitvi Natove misije v Perzijskem zalivu. Ponovil je tudi, da so zaveznice zaskrbljene glede varnosti plovbe na tem območju.