Obsežni požari so do danes zajeli že približno tri milijone hektarjev veliko območje v osrednji in vzhodni Sibiriji, so sporočile ruske oblasti.

"Po pregledu poročila ministra za izredne razmere je Putin ministrstvu za obrambo naročil, naj se pridruži prizadevanjem za gašenje požarov," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Kremlja.

Gost dim ni prizadel le manjših naselij, ampak tudi večja mesta v zahodni Sibiriji in regiji Altaj, pa tudi mesta na Uralu, kot sta Čeljabinsk in Jekaterinburg. Oblaki dima so med drugim zajeli tudi tretje največje rusko mesto, Novosibirsk.

Z ognjenimi zublji se bori približno 2700 gasilcev, poroča ruska tiskovna agencija Interfax. Rusko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da so v regijo Krasnojarsk, ki je med najhuje prizadetimi, poslali deset letal in deset helikopterjev. Požari so močno prizadeli tudi regijo Irkutsk, eno od regij, kjer so razglasili izredne razmere.

Okoljski aktivisti: Oblasti bi se morale hitreje odzvati

Opazovalci in okoljski aktivisti so kritični do ruskih oblasti, ker se na požare niso hitreje odzvale. Večina požarov divja na odročnih ali nedostopnih območjih, kjer se oblasti za gašenje odločijo le, če ocenijo, da bi škoda presegla stroške gašenja.

Okoljevarstveniki tudi opozarjajo, da bi lahko obseg požarov pospešil globalno segrevanje.

V Sibiriji se pogosto soočajo z obsežnimi gozdnimi požari, vendar pa letos še obsežnejši zaradi močnega vetra in neobičajno suhega vremena.