Slovenske železnice (SŽ) že od nesreče v sodelovanju z deležniki v delovni skupini izvajajo ukrepe, ki so potrebni za preprečitev onesnaženja Rižanskega vodovoda oz. vodnega vira, je v izjavi za medijev poudaril pomočnik direktorja podjetja SŽ-Infrastruktura Ribič. Kot je spomnil, so med drugim odstranili onesnaženo zemljino iz predora pri Hrastovljah, vanj namestili zaščitno folijo, izvajali pa so tudi redni monitoring na vseh vrtinah, ki se nahajajo med predorom in izvirom Rižane.

Pri monitoringu je z železnicami strokovno sodelovala Agencija RS za okolje (Arso), ki pa je danes izdala odločbo, s katero je začrtala natančnejšo časovnico monitoringa in aktivnosti, ki jih pričakuje od železnic. Ribič je pojasnil, da se z odločbo, ki so jo na SŽ prejeli danes, zanje spreminja predvsem to, da bodo zdaj sami pripravili načrt monitoringa. Tega bodo v potrditev poslali Arsu, nato pa ga bodo izvajale same. O rezultatih pa bodo morali tudi redno obveščati vse pristojne institucije.

Ribičič je še izpostavil, da do danes v vrtinah niso ugotovili prisotnosti kerozina, so pa v eni vrtini našli prisotnost drugih mineralnih olj, sumijo na kurilno olje. "V tem času so izvrtali tudi novo vrtino 350 metrov od predora v globini okoli 150 metrov, kjer tudi ni bila ugotovljena prisotnost kerozina," je dodal.

Vse aktivnost glede sanacije sicer po Ribičevih besedah potekajo usklajeno z delovno skupino, v kateri sodeluje več organizacij.

Mestna občina Koper bo medtem aktivnosti za odpravo posledic okoljske nesreče v četrtek predstavila krajanom Črnega Kala. Kot so pojasnili na občini, bodo svoje aktivnosti poleg občine, Arsa in SŽ prestavili tudi predstavniki direkcije za vode, Geološkega zavoda Slovenije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Rižanskega vodovoda Koper.