Novinarka je v prvotnem članku pisala, da je Grabar-Kitarovićeva na srečanju s svojim izraelskim kolegom Ruvenom Rivlinom dejala, da je BiH zelo nestabilna in da "so jo v nekaterih pogledih prevzeli ljudje, ki so povezani z Iranom in terorističnimi organizacijami".

Časnik je na spletu poročal o pogovoru za zaprtimi vrati, ne da bi navedel vir. "Državo sedaj nadzoruje militantni islamizem, ki prevladuje pri narekovanju agend," je Jerusalem Post še navajal izjave hrvaške predsednice.

Politični vrh v BiH se je na te izjave že v torek odzval z ogorčenjem. Hrvaški član predsedstva Željko Komšić je Grabar-Kitarovićevi sporočil, da je "nestabilna ona in ne Bosna in Hercegovina". Bošnjaški član predsedstva Šefik Džaferović pa ji je očital, da ponavlja laži, s katerimi se širi sovraštvo do tujcev. Po poročanju medijev so danes v Sarajevu na pogovore v predsedstvo poklicali hrvaškega veleposlanika.

Grabar-Kitarović: Nisem se pogovarjala z novinarji

Grabar-Kitarovićeva je za hrvaške medije danes zanikala poročanje izraelskega časnika. Kot je pojasnila, je na obisku v Izraelu, kjer se mudi od nedelje, o sosednjih državah govorila o kontekstu njihove evropske perspektive, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Zares ne vem, kako je prišlo do te izjave, saj se nisem pogovarjala z nobenim novinarjem, nisem dajala nobenih intervjujev ali izjav, razen teh, na katerih ste sami sodelovali," je dejala hrvaškim novinarjem.

Novinarka izraelskega časnika Grir Faj Kašman pa se je danes opravičila in za sarajevski portal Dnevni avaz pojasnila, da je narobe interpretirala pogovor med predsednikoma.

Glede na beležke novinarke s srečanja, je hrvaška predsednica povezala Iran z migranti, ko je dejala, da so med migranti skriti tudi Iranci ter Sirci in Afganistanci. "Dejala je, da so med njimi (migranti) skrajneži in da oni predstavljajo problem. Ni povezala oblasti v BiH s skrajneži in Iranom, ampak z migranti," je še pojasnila novinarka.