V ponedeljek so v kraju Al Obeida v osrednjem delu države potekali protesti zaradi pomanjkanja goriva in kruha. V streljanju na protestnike, tudi ostrostrelcev, je bilo ubitih šest ljudi, med njimi pet dijakov, več kot 60 ljudi je bilo ranjenih. Na video posnetkih je bilo videti učence v šolskih uniformah, kako vzklikajo gesla, nato pa slišati silovito obstreljevanje. V bolnišnicah je bilo mnogo okrvavljenih ljudi.

Zaradi streljanja, ki ga protestniki pripisujejo provladni paravojaški milici Rapid Support Forces (RSF), so v prestolnici Kartum in nekaterih drugih mestih po državi v ponedeljek in torek potekali protesti učencev. Mnogi so bili v šolskih uniformah. V Kartumu se jih je zbralo več sto. Opozarjali so, da "ubijanje učencev pomeni ubijanje naroda", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V torek zvečer so vojaške oblasti Sudana do nadaljnjega odredile zaprtje vseh šol - od vrtcev do osnovnih in srednjih šol. Do streljanja je prišlo dan pred načrtovanimi pogovori vodij protestnega gibanja z generali o nadaljnjih vidikih vzpostavitve civilnih oblasti, potem ko sta strani ta mesec podpisali dogovor o delitvi oblasti.

Vodje protestov so udeležbo odpovedali. Za streljanje so obsodili provladne arabske milice džandžavide. S tem so mislili na RSF, ki izhaja iz teh milic, ki so kot podaljšanja roka vlade leta 2003 v zahodni regiji Darfur bile vzpostavljene za zatiranje upora tamkajšnje etnične manjšine.

Streljanje je obsodil tudi vodja sudanskega vladajočega vojaškega sveta, general Abdel Fatah al Burhan. Dejal je, da je pobijanje mirnih civilistov nesprejemljiv zločin, za katerega morajo storilci odgovarjati. Ob tem pa je milico RSF branil kot "sistemske sile, ki so del oboroženih sil".

Sklad ZN za otroke Unicef je sudanske oblasti pozval k preiskavi streljanja in kaznovanju odgovornih.

Lokalne oblasti so medtem uvedle policijsko uro v štirih mestih v državi Severni Kordofan, kjer leži mesto Al Obeid.

Po podatkih zdravnikov, povezanih s protestnim gibanjem, je bilo sicer v državi od lanskega decembra v nasilju, povezanim s protesti, ubitih najmanj 250 ljudi. Protesti so sprva izbruhnili proti sedaj že strmoglavljenemu sudanskemu predsedniku Omarju al Baširju.