Ameriški predsednik Donald Trump je že v petek francoskega predsednika Emanuela Macrona označil za nespametnega in Franciji zagrozil s povračilnimi ukrepi zaradi uvedbe davka, za katerega so ZDA prepričane, da je usmerjen proti njihovim tehnološkim velikanom.

"Francija je pravkar uvedla davek na naša velika ameriška tehnološka podjetja. Če jih bo kdo obdavčil, bi to morala biti njihova domača država ZDA. Zaradi Macronove nespametnosti bomo v kratkem napovedali bistvene recipročne ukrepe. Vedno sem trdil, da je ameriško vino boljše od francoskega vina," je tvitnil Trump in tako znova zagrozil z uvedbo carin na uvoz francoskega vina.

Na Trumpove izjave se je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij odzval francoski minister za kmetijstvo Didier Guillaume. "Ameriško vino ni boljše od francoskega vina. To moram reči," je izpostavil za radio RMC. "Tako v politični kot v gospodarski razpravi je absurdno reči: 'Vi ste obdavčili Google, Apple, Facebook in Amazon, zato bomo mi obdavčili vaše vino'," pa je minister poudaril za francosko televizijo BFM.

Ob tem je zatrdil, da bo Francija omenjena podjetja obdavčila zato, ker ustvarjajo velikanske dobičke, "na milijone ali milijarde dolarjev", pri tem pa zaposlujejo francoske delavce. "Ni razloga, da ne bi plačevali davkov," je prepričan.

Francoski finančni minister Bruno Le Maire pa je medtem skušal umiriti napetosti z ZDA in se zavezal, da si bodo do konca vrha držav G7, ki bo avgusta, prizadevali doseči dogovor o davku.