Dodala je, da so člani nemške vlade dali jasno vedeti, da je treba zaščititi svobodo plovbe. Washington pa se sprašuje, kdo bo to zaščito zagotavljal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA želijo vzpostaviti mednarodno koalicijo za varovanje ladij, ki plujejo na območju Perzijskega zaliva, prek katerega poteka tretjina svetovnega transporta nafte, po tem, ko so se napetosti med Washingtonom in Teheranom po lanskem odstopu ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma v zadnjih mesecih zaostrile. ZDA obtožujejo Iran za napade na tankerje v zalivu, Iran pa je nad območjem sestrelil ameriško brezpilotno letalo, ki da je zašlo v njihov zračni prostor.

Velika Britanija si na drugi strani prizadeva oblikovati pomorsko zaščitno misijo pod vodstvom Evrope in brez udeležbe ZDA, s katero bi tovornim ladjam zagotovili varno plovbo v Perzijskem zalivu.

London je z omenjeno idejo prišel na dan nekaj dni po tistem, ko je Iran v Hormuški ožini zasegel naftni tanker, ki je plul pod britansko zastavo. Dva tedna prej je sicer britanska mornarica sodelovala pri zajetju iranskega tankerja na območju Gibraltarja, ki naj bi kršil sankcije in tovoril nafto v Sirijo.

V Londonu so takrat poudarili, da je britanski predlog dopolnilo podobnim prizadevanjem ZDA, da pa »ne bo del politike ZDA o maksimalnem pritisku na Iran,« saj si še naprej prizadevajo ohraniti iranski jedrski sporazum, iz katerega so ZDA lani izstopile.

Britanski predlog o večnacionalni pomorski koaliciji je med evropskimi zaveznicami sicer naletel na mlačen odziv. Francija je sporočila, da ne želi v Perzijski zaliv poslati dodatnih vojaških zmogljivosti, da pa je pripravljena deliti informacije in usklajevati svoje že obstoječe zmogljivosti v zalivu.