Kot je povedal direktor Boštjan Gaberc, so se z novo pogodbo zavezali k še bolj strateškemu sodelovanju, s čimer računajo na večje možnosti glede dostopa do informacij in znanja, testiranje verzij beta in skupni razvoj novih platform, sodelovanje na področju marketinga, prodaje in izvedbe v državah, kjer Mikrografija še ni prisotna.

Partnerstvo gradijo od leta 2003

Pred 26 leti, ko so v Mikrografiji začeli uresničevati svojo vizijo, so se ukvarjali predvsem z zapisovanjem na mikrofilm in skeniranjem dokumentacije, a se je kmalu pojavila potreba po tem, da se digitalizirani dokument hitro najde in je varno shranjen. Strateškega partnerja so leta 2003 našli v podjetju Easy Software. Gre za mednarodno družbo s sedežem v Nemčiji, ki ponuja specializirano platformo za dokumentne in arhivske sisteme, dodana vrednost sodelovanja obeh strani pa je po besedah Boštjana Gaberca v tem, da je »strankam omogočen dostop do širše mreže strokovnjakov za digitalizacijo in uporaba izvirnih rešitev, ki olajšujejo izzive digitalizacije«.

Sodelovanje krepijo s približno vsakoletno 15-odstotno rastjo prihodkov, postali pa so tudi eden največjih partnerjev zunaj nemškega trga. V začetku letošnjega leta je družba Easy Software Mikrografiji podelila tudi nagrado za najbolj inovativen projekt – za razvoj rešitve za upravljanje dokumentov mDocs. »Z Mikrografijo smo v vzhodni Evropi našli dolgoročne partnerske odnose. Na tem področju podpirajo pomembne stranke, kot sta Petrol in Merkur Osiguranje. S podpisom partnerskega sporazuma in novega partnerskega programa bomo bistveno okrepili naše skupne prodajne in trženjske aktivnosti ter dodatno okrepili naše sodelovanje za prihodnost,« pravi Dieter Weisshaar, generalni direktor podjetja Easy Software.

Cilj je optimizacija poslovnih procesov

»Smernice na področju brezpapirnega poslovanja gredo v smeri optimizacije poslovnih procesov na vseh ravneh in vseh napravah,« pravi Boštjan Gaberc. Trenutno v podjetju razvijajo rešitev za elektronsko podpisovanje na mobilnih napravah s produktom mSignum, njihovi paradni konji pa so še mScan oziroma rešitev za zajem, validacijo, pretvorbo in izvoz dokumentov, mDocs, ki predstavlja rešitev za upravljanje dokumentov in procesov, ter mSlog, ki je pravzaprav spletni portal za pošiljanje in prejemanje e-računov. Sodelujejo tako z naročniki iz gospodarstva kot iz državne uprave, svoje storitve ponujajo na štirih trgih, pripravljajo pa še odprtje podjetij na dveh tujih trgih – v Nemčiji in na Hrvaškem.

Mikrografija se bo v prihodnosti usmerila predvsem k povečevanju prihodkov zunaj Slovenije, s širitvijo družbe na tuje trge in zmanjšanju odvisnosti od lokalnega okolja. Danes zaposluje več kot 70 redno zaposlenih strokovnjakov, svoj kader pa po besedah direktorja skrbno in strateško širijo. Ker so se v zadnjih nekaj letih soočili s kar nekaj izzivi na področju informacijske tehnologije, so s stimulacijskimi ukrepi ekipo še dodatno okrepili, tudi s sodelovanjem s srednjimi šolami in fakultetami, kjer, kot pove Gaberc, »potencialnim kandidatom predstavimo naše potrebe in možnosti sodelovanja«. Za potrebe izvajanja projektov trenutno sodelujejo z več kot 150 zunanjimi sodelavci, s katerimi obvladujejo povečan obseg dela.