V soboto se je v vasi Bonini v okolici Kopra zgodila tragedija. Strela je v bližini domače hiše udarila v 48-letnega moškega.

Nesreča se je zgodila okoli pol štirih popoldne, policisti so bili obveščeni nekaj minut čez 16. uro. Nesrečneža so domačini nemudoma začeli oživljati, tja so pohiteli tudi reševalci, med njimi reševalec na motorju. Vendar brez uspeha, 48-letnik je poškodbam podlegel. Na truplu je bilo vidno, da je šlo za udar strele, prav tako na bližnjem drevesu. Zdravnik je odredil sanitarno obdukcijo.

Po podatkih Elektroinštituta Milana Vidmarja leži Slovenija na za udare strel najbolj izpostavljenem območju Evrope. Njihova visoka gostota je značilna zlasti za Primorsko, kjer se mešajo različne podnebne razmere. Med najbolj izpostavljenimi območji so še severozahodni del države, območje Kamniško-Savinjskih Alp in mariborskega Pohorja, med vrhovi pa predvsem Nanos, Kum, Plešivec, Krvavec in Trdinov vrh.

Na prostem počepnimo

V povprečju pri nas naštejejo okoli 45.000 strel na leto, večkrat udarijo v kak objekt, v človeka pa redko. Lani je na primer odmevala tragedija, ko je strela udarila v bližini plaže na Milnem ob Blejskem jezeru. Med nevihto so ljudje poiskali zavetje pod drevesi, kjer je strela nato udarila v nosečnico in njenega otroka. Poleti 2016 je v Dombravi v okolici Nove Gorice med delom na polju zaradi udara strele umrl 62-letni moški. Maja 2012 pa je v Škofji Loki strela med večernim sprehodom udarila v družino. Oče je umrl, poškodovani sta bili tudi žena in hči.

Kot navajajo na elektroinštitutu, smo pred strelami najbolj varni v ozemljenih stavbah in vozilih s kovinsko konstrukcijo. Avto nas ščiti le, če se ne dotikamo kovinskih delov. Svetujejo, da se na prostem ne zadržujmo na visokih mestih (gorskih vrhovih, grebenih), ob visokih drevesih in gorskih previsih ali pa na vodi, ob njej ali v vodi. Odložimo večje kovinske predmete (pohodne palice, dežnik) in poskusimo poiskati suho mesto. Ne dotikajmo se kovinskih predmetov ali se pod njimi ne zadržujemo. Če nas nevihta zajame na prostem, počepnimo, tal se dotikajmo z najmanjšo možno površino. Med nevihto ne stojimo, ne hodimo in ne ležimo. Po koncu nevihte v zatočišču počakamo vsaj še pol ure.