Guvernerja Ricarda Rossella so odnesli slabe gospodarske razmere, korupcijski škandali ter ksenofobični, seksistični in prostaški komentarji v digitalnih klepetalnicah na račun domačih politikov, novinarjev in osebnosti iz sveta kulture.

Pod pritiskom znanih javnih oseb, kot sta glasbenika Bad Bunny in Ricky Martin, ter sindikatov, javnih medijev, politikov (celo iz lastne politične stranke) in množice navadnih državljanov, ki so izrazili svoje ogorčenje na ulicah, je Rossello v sredo v poznih večernih urah objavil posneto izjavo o odstopu z mesta guvernerja. V njej je sporočil, da se je po posvetovanju z družino in lastni presoji odločil prisluhniti zahtevam ljudi in bo podal odstopno izjavo 2. avgusta ob petih popolne. Obljubil je tudi, da leta 2020 ne bo vnovič kandidiral. Naslednji dan je na tisoče Portoričanov njegov odhod proslavilo na ulicah glavnega mesta San Juan s plesom in glasbo ter vzkliki: »Nagnali smo ga!« Rossello se je s to potezo izognil, da bi ga odstavil parlament. Vseeno pa se s tem ne bo mogel izogniti preiskavi, ki jo je proti njemu zahteval parlament.

Tudi naslednico Wando Vazques bremenijo obtožbe o korupciji

V izjavi je Rossello dejal, da ga bo na tem položaju nadomestila ministrica za pravosodje Wanda Vazques, kar utegne sprožiti nov val nezadovoljstva, ker prihaja iz istega političnega okolja in je bila tudi proti njej vložena kazenska ovadba zaradi suma korupcije.

V začetku tega meseca so namreč agenti FBI aretirali več visokih vladnih uradnikov in podjetnikov iz Rossellovega kroga zaradi koruptivnega načina upravljanja sredstev, ki jih je ameriška zvezna vlada namenila za odpravo katastrofalnih posledic orkana Maria. Ta je po karibskem otoku pustošil leta 2017 in terjal več kot tri tisoč človeških življenj. Aretacijam je 13. julija sledila še objava vsebine sporočil, ki so si jih guverner in enajst članov vlade ter visokih uradnikov izmenjali prek digitalne klepetalnice o raznih javnih osebah, politikih, kulturnikih, novinarjih, o katerih so se izražali žaljivo, ponižujoče, ksenofobično in mačistično. Vsebino je razkril domači novinarski raziskovalni medij in je sprožila ogorčenje med ljudmi. Na uličnih protestih v San Juanu se je v ponedeljek ob razglasitvi splošne stavke sindikatov zbralo okoli pol milijona ljudi.

Portoriko je pridružena država ZDA, kar pomeni, da ni polnopravna članica ameriške federacije in zato nima enakih pravic kot druge federalne enote, med drugim ne more sodelovati pri izvolitvi predsednika ZDA. Ima pa pravico do izkoriščanja federalnih skladov, iz katerih prejema 20 milijard dolarjev na leto. Ta finančni vir je predmet interesov raznih političnih in gospodarskih skupin. Poleg tega kaže poudariti, da je moral Portoriko zaradi 100 milijard tujega dolga pred tremi leti razglasiti insolventnost, kar je tudi razlog, da je ameriški kongres imenoval fiskalno komisijo za nadzor nad njihovo ekonomijo. Povrhu je 40 milijard dolarjev ameriške pomoči leta 2017 za naravno nesrečo postalo plen političnega in gospodarskega Rossellovega kroga, a tudi nekaterih drugih iz federacije.

V ozadju spor o (ne)priključitvi Portorika ZDA

V ozadju dogajanj zadnjih dni v Portoriku se križajo različni interesi in projekti. Na eni strani so k mobilizaciji javnosti in protestom pripomogle nacionalistične in nehomogene politične skupine tako z levega kot desnosredinskega pola, ki nasprotujejo polnopravni priključitvi države k ZDA. Na drugi strani manjšinski del Rossellove desne stranke Nova napredna stranka (PNP) zagovarja sedanji status države, se pravi pridruženo članstvo, medtem ko se večinska struja v tej stranki zavzema za polno priključitev k ZDA kot federalna enota.

Ta struja v stranki, ki podpira Trumpovo politiko, se je pridružila zahtevi po odstopu Rossella z mesta guvernerja. Tudi Trump ga je označil za »groznega guvernerja«. Pri njegovi odstranitvi so torej sodelovali levi nacionalisti in del članstva desne PNP; prvi sanjajo o neodvisni državi Portoriko, drugi o denarju, ki bi ga lahko dobili, če bi bil federalna enota ZDA.