Palestinski predsednik Mahmud Abas je izraelsko rušenje hiš v soseskah Sur Bahir in Vadi al Humus v Vzhodnem Jeruzalemu ter preganjanje tamkajšnjega prebivalstva označil za etnično čiščenje ter napovedal prekinitev sodelovanja z izraelskimi oblastmi. V omenjeni soseski, ki glede na pretekle sporazume med Izraelci in Palestinci sodita pod palestinsko pristojnost, je prišlo več sto izraelskih vojakov, ki so v zgradbe nameščali eksploziv, stanovalce pa na silo evakuirali. Del soseske je bil še v gradnji, izraelske oblasti pa so rušenje upravičile z varnostnimi razlogi zaradi bližine ločitvenega zidu, zgrajenega v Jeruzalemu, ter poselitev območja, nad katerim naj ne bi imeli pristojnosti, razglasile za ilegalno.

Realnost gre svojo pot

Abas je v četrtkovem govoru objavil odločitev palestinskega vodstva, da posledično neha uresničevati sprejete sporazume z Izraelom, včeraj pa so oblikovali poseben odbor, ki preučuje, kako to izvesti v praksi. Kljub dolgoletnemu sporu, ki mu ni videti skorajšnje rešitve, imata Palestina in Izrael sklenjenih vrsto dogovorov, ki zadevajo pomembna življenjska področja, od upravljanja na tem območju izredno dragocene vode do zagotavljanja splošne varnosti prebivalstva. Palestinci niso prvič zagrozili s prekinitvijo uresničevanja sporazumov, a je dejansko ostajalo pri napovedih, tokrat pa se je Abas ob objavi osebno izpostavil. Rušenje zgradb, v katerem je streho nad glavo izgubilo poldrugi ducat ljudi, še okoli 350 pa jih je bilo v pričakovanju, da jo ob končani gradnji dobijo, je sicer samo epizoda v nizu rušenj vseh prizadevanj za mir med nacijama, ki jima zgodovina ni bila naklonjena, a se za izraelsko vse bolj zdi, da je iz nje pobrala napačne nauke.

Palestinski predsednik po vrsti potez izraelskih oblasti, ki jim daje spodbudo tudi sedanja ameriška administracija, upravičeno poudarja, da se Palestinci ne bodo uklonili diktatom in vsiljevanju izvršenih dejstev. Njihova realnost je zelo drugačna, tudi po zaslugi mednarodne skupnosti. Evropska unija in Združeni narodi so, denimo, obsodili rušenje naselij kot kršitev mednarodnega prava, a je dovolj namig ZDA, da se v varnostnem svetu nič ne zgodi. de, agencije