Slovenski plavalci so tudi danes ostali brez finalnega nastopa na svetovnem prvenstvu v Gwangjuju v Južni Koreji. Članica ravenskega Fužinarja Tjaša Oder je osvojila deveto mesto na 800 m prosto. Z dosežkom 8:30,97 je za osebnim rekordom zaostala za pet sekund, finale pa se ji je izmuznil za dobro sekundo.

Kljub novi zgrešeni priložnosti za finale je bila visokorasla Korošica prešerne volje. »Seveda mi je malo žal za tisto sekundo in finale. A res nisem vedela, da bom na 800 m prosto tako blizu najboljšim in deveta na svetu. Imela sem 13. prijavljeni čas in pričakovala, da bom tam nekje tekmo tudi končala,« je povedala Tjaša Oder, nekdanja mladinska svetovna prvakinja, ki je lani zaključila šolanje na univerzi v Arizoni in se vrnila v domače okolje pod Peco. V Gwangjuju slovenski tabor čakata še dva nastopa mladih plavalk, ki debitirata v svetovni plavalni eliti. Jutri bo Neža Klančar plavala na 50 m prosto, v nedeljo pa Katja Fain na 400 m mešano.

Danes so bili doseženi trije novi svetovni rekordi. Ameriški plavalec Calaeb Dressel je 100 metrov delfin premagal v 49,50 sekunde in za 32 stotink izboljšal rekord slovitega rojaka Michaela Phelpsa s svetovnega prvenstva 2009 v Rimu in takratnega obdobja visokotehnoloških kopalk. Medtem se je 17-letna Američanka Regan Smith z dosežkom 2:03,35 kot prva ženska spustila pod mejo 2:04 minute na 200-metrski razdalji hrbtno. Star rekord rojakinje Missy Franklin je izboljšala za 71 stotink sekunde. Rus Anton Čupkov je postal novi svetovni rekorder na 200 m prsno. V finalu svetovnega prvenstva je z dosežkom 2:06,16 kar za 56 stotink sekunde izboljšal rekord, ki ga je v četrtek v polfinalu dosegel Avstralec Matthew Wilson. sta