Britanski regulator je visoko denarno kazen televiziji prisodil zaradi »resnega in ponavljajočega« nespoštovanja britanskih zakonov o nepristranskosti v sedmih oddajah, ki jih je predvajala med 17. marcem in 26. aprilom lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V teh oddajah so večinoma govorili o takratnih spornih političnih zadevah, odzivu britanske vlade na zastrupitev nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke z živčnim strupom v britanskem Salisburyju, za katero London krivi Moskvo, in sirskem konfliktu, v katerem Moskva podpira sirski režim.

Televizija RT, ki jo je mogoče spremljati v angleškem jeziku v Evropi in ZDA, v arabščini pa na Bližnjem vzhodu, je nad odločitvijo regulatorja izrazila začudenje in na višjem sodišču zahtevala pravno presojo odločitve. Po britanskem pravu Ofcom ne potrebuje odločitve sodišča za izrek globe, se pa je nanjo mogoče pritožiti na sodišču.

Kazen višja kot doslej

RT je tudi izpostavil, da je kazen občutno višja, kot so bile doslej za druge medije in to za tako resne kršitve, kot so sovražni govor in vzpodbujanje nasilja, znašale pa so samo več deset tisoč britanskih funtov.

Ruska vlada je zaradi kazni opozorila na možne posledice za britanske medije v Rusiji. Globo je zunanje ministrstvo označilo za »neposredno cenzuro«. »Priče smo poskusom britanskih oblasti, da bi na vse načine omejile dejavnosti ruskih medijev v državi,« so še poudarili.

Odnosi med Veliko Britanijo in Rusijo so na zelo nizki ravni že leta. Dodatno jih je poslabšala omenjena afera Skripal.