Najbolj brutalni med njimi so bili trije ločeni napadi z nožem. Usoden je bil za zabodenega fanta iz Nemčije, turista iz Avstralije in Francije pa sta bila ranjena. Telesne poškodbe sta utrpeli tudi turistki iz Slovenije in Rusije. Za zdaj znani napadalci so bili vsi hrvaški državljani.

Minulo sredo je v Pulju 32-letni Zagrebčan z nožem umoril 23-letnega državljana Nemčije. Ta naj bi pred tem v nekem lokalu pohvalil napadalčevo frizuro z dreadlocki, napadalec pa je menda pohvalo vzel kot žalitev. Skupini Nemcev je sledil po odhodu iz lokala in nato umoril 23-letnika. V priporu čaka na obtožnico zaradi umora. V napadu z nožem v splitskem nočnem klubu, ki se je zgodil dva dni po umoru v Pulju, pa so bili ranjeni štirje ljudje, med njimi 23-letni državljan Avstralije. Napadalec je bil domačin, ki je razgrajal v lokalu. Po opozorilu, naj se pomiri, je med drugimi z nožem porezal varnostnika in policista, ki ni bil v službi.

V Splitu je bil minuli ponedeljek v zgodnjih jutranjih urah huje ranjen 31-letni francoski državljan, ki je iz morja na splitski mestni plaži Bačvice zagledal moškega, ki je brskal po njegovih stvareh. Ko je stopil iz vode, da bi mu preprečil tatvino, ga je napadalec zabodel v prsi, poleg tega je turistu ukradel 300 evrov. Napadalec je stari znanec splitskih policistov in je osumljen poskusa umora. Na otoku Krk se je lažje poškodovala 43-letna slovenska državljanka, ki se je zapletla v besedni spopad z zakonskim parom domačinov, potem ko je nasprotovala temu, da bi pred njeno hišo v Dragi Bašćanski hranili potepuške mačke. V fizičnem napadu zakoncev je dobila več prask po licu in vratu, vsi trije pa so končali na sodišču za prekrške zaradi kaljenja reda in miru. Prejšnji petek pa je v Bolu na otoku Brač neznani napadalec napadel 47-letno rusko državljanko in jo oropal. Ženska je bila lažje poškodovana in je ostala brez ogrlice, vredne približno tisoč evrov.

Tudi negativna plat turizma

Na Hrvaškem so pred kratkim objavili raziskavo zagrebške ekonomske fakultete o sezonski naravi kriminala, predvsem tatvin in ropov, na Hrvaškem med letoma 1998 in 2016. Ugotovili so, da se za vsak odstotek povečanja števila turistov za 0,3 odstotka poveča tudi kriminal, kar kaže na negativno plat razvoja turizma, je objavil novičarski portal index.hr. V raziskavi so opozorili, da kriminal zmanjšuje privlačnost določene države za turiste in jo lahko ovira pri nadaljnjem razvoju turizma. Sklenili so, da je nujen učinkovit boj proti kriminalu.

Portal navaja tudi mnenje strokovnjakov za varnost, da je eden od razlogov za incidente, ki se dogajajo v krajih, kjer se zbira veliko ljudi, pomanjkanje policistov na terenu. Čeprav je Hrvaška ena od članic EU z največjim številom policistov na število prebivalcev, je skoraj tretjina od 19.000 policistov angažirana na meji, veliko jih je tudi v pisarnah. Samo v Zagrebu naj bi imeli polovico manj policistov na terenu, kot bi jih potrebovali.

Na hrvaškem notranjem ministrstvu se zavedajo, da je treba zagotoviti varnost turistov, nasilje škoduje blagovni znamki varne države in gostoljubnih ljudi. Vrsto let izvajajo tudi projekt Varna turistična sezona, ki vključuje asistenco policistov iz držav, iz katerih prihaja največ turistov na Hrvaškem, vključno s Slovenijo. Med letošnjo osrednjo turistično sezono so v Zadru ustanovili poseben štab za izvajanje varnostnih ukrepov, iz katerega ni bilo slišati odzivov na zločine nad turisti.

Problem nasilja presega okvir turizma

Problem nasilja je očitno širši kot njegova krepitev zaradi vse več turistov. Skorajda ni dneva, da ne bi odmevale novice iz črne kronike o grožnjah, pretepih, umorih in podobnih oblikah nasilja, ki se dogaja ne samo na cestah, lokalih in stadionih, temveč tudi v družinah, šolah in državnih ustanovah. Da je nasilje na Hrvaškem postalo skrb zbujajoče, kažejo tudi strokovna omizja, na katerih psihologi, sociologi, psihiatri in socialni delavci poskušajo pojasniti razloge za nasilje. V sistem centrov za socialno delo je vključenih več kot pol milijona uporabnikov, kar je praktično vsak osmi prebivalec Hrvaške. Poleg revščine je na Hrvaškem čutiti tudi nezadovoljstvo državljanov zaradi nekaznovanja nasilnežev, a tudi tistih belih ovratnikov, ki so obtoženi korupcije in kriminala. Mnogi so prav tako razdraženi zaradi bahavosti oblasti, ki vztraja s klientelizmom in političnim kadrovanjem ljudi na pomembnih vodilnih položajih.