Slovenska predstavnika v kvalifikacijah za ligo Evropa sta si na prvih tekmah drugega kroga priigrala izida, ki jima dajeta upanje za napredovanje v tretji krog. Po igri bi lahko oba iztržila tudi zmago. Olimpijo v tretji krog vodita zmaga ali remija 0:0 in 1:1 v Stožicah, medtem ko morajo Domžale na Švedskem zmagati ali remizirati z vsaj tremi doseženi goli.

Olimpija mora prenehati prejemati gole iz odbitkov

Olimpija je tudi v Turčiji nadaljevala serijo dobrih predstav v letošnji sezoni. Ljubljančani so si z remijem priigrali lepo izhodišče za povratno tekmo v četrtek ob 20. uri v Stožicah. Na koncu je ostal vtis, da bi Olimpija ob pogumnejši igri in bolje razpoloženih Saviću, ki je znova premalo konkreten pri realizaciji priložnosti, a se je odkupil z golom za izenačenje, ko je bil na pravem mestu, in Suljiću, ki zelo niha iz tekme v tekmo, lahko iztržila celo več.

»Izid je ugoden, a obenem nevaren. Za napredovanje bomo morali v Stožicah odigrati čez svoje sposobnosti in doseči gol. Malatyaspor ima namreč tako kakovostne igralce, da lahko individualno odločijo tekmo. Vodilni gol nas je opogumil. Ko klubi iz manjših držav vidijo, da proti njim igrajo nogometaši, ki so vredni milijone evrov, se počutijo manjvredne, a če igraš s srcem, je možno vse. Mi imamo svojo prepoznavno igro, ki ji je tekmec težko kos,« je tekmo videl trener Olimpije Safet Hadžić.

Olimpija je lahko uveljavila svojo igro, saj je Malatyaspor ekipa, ki skuša igrati, zato je v obrambi puščala veliko prostora. Ljubljančani so s kombinatoriko prihajali do priložnosti, medtem ko so Turki oba gola dosegli iz nič. Pri prvem se je žoga ob strelu od daleč odbila in vratar Vidmar je bil nemočen. Pri drugem je Kamerunec Bagnack zaradi pomanjkanja zbranosti, kar se mu pripeti zelo pogosto, zamudil pri pokrivanju Makedonca Jahovića in zakrivil enajstmetrovko.

Ko so gostitelji prišli do priložnosti, je bil na pravem mestu vratar Olimpije Nejc Vidmar. »Izid, ki bi ga pred tekmo takoj podpisal, a bi lahko zaradi njihove neuigranosti iztržili celo kaj več. Moramo biti zadovoljni, saj Malatyaspor premore veliko individualne kakovosti. Škoda, ker nismo izkoristili prostora, ki so ga puščali v zadnji liniji njihovi igralci na bokih, ker so bili postavljeni zelo visoko. Rastemo kot ekipa, z novimi igralci smo še kakovostnejši, le golov iz odbitkov ne smemo več prejemati,« je tekmo videl kapetan Nejc Vidmar.

Rožman je stadion zapustil z grenkim priokusom

Podobno kot pri Mariboru in Olimpiji tudi Domžalčane po tretji evropski tekmi nove sezone prežemajo mešani občutki. Remi 2:2 proti Malmöju je glede na neprepričljive predstave v prvenstvu pozitiven, a obenem lahko obžalujejo zapravljeno priložnost, saj so bili na papirju favorizirani Švedi zreli za poraz. Nogometaši trenerja Simona Rožmana so bili večji del obračuna enakovreden nasprotnik, na trenutke celo boljši na igrišču, a za kaj več kot neodločen izid bi morali odigrati bolj zbrano v napadu, v obrambi pa zmanjšati število nespametnih napak. Te tekmeci v Evropi praviloma vselej kaznujejo. »Individualne napake, ki se nam dogajajo v obrambi, niso plod neznanja ali neuigranosti, temveč pomanjkanja zbranosti. Ta del igre je treba popraviti in zmanjšati število napak. A fantom ne morem gledati pod prste. Treba jim je čestitati, saj so dokazali, da lahko igrajo tudi na tej ravni in se nimajo česa sramovati,« je po tekmi dejal Simon Rožman.

Stadion je kljub temu zapustil z grenkim priokusom, zavedajoč se, da bi se lahko njegovi igralci na povratni obračun na Švedsko prihodnji teden odpravili s popotnico zmage. Tam bi lahko branili celo prednost dveh golov, če bi svoji priložnosti v drugem polčasu izkoristila Andrej Podlogar in Adam Gnezda Čerin. »Zamujene priložnosti je treba hitro prespati in nanje pozabiti. Zdaj moramo dobro analizirati našo igro, se regenerirati in misli preusmeriti na povratno tekmo. Nič še ni končano in mislim, da imamo na Švedskem dobre možnosti za uspeh. Puške ne bomo kar tako vrgli v koruzo,« ostaja optimističen strelec drugega zadetka za Domžale Adam Gnezda Čerin.

Časa za pripravo na povratni dvoboj imajo rumeni več kot dovolj, saj jim je Nogometna zveza Slovenije prestavila prvenstveni obračun z Muro, ki ga bodo odigrali šele 12. septembra. »To je dobra poteza Nogometne zveze Slovenije. Navsezadnje bo v prvenstvu še dovolj časa za dokazovanje. Vsi slovenski klubi moramo v Evropi dati vse od sebe in dvigniti svoj koeficient, saj je to pomembno za prihodnost slovenskega nogometa,« je še zaključil Rožman.