Parlamentarni odbor za zadeve EU je v četrtek podprl kandidaturo Lenarčiča za evropskega komisarja. Za sedanjega veleposlanika pri EU je glasovalo osem članov odbora, dva sta bila proti. Odbor je sprejeto mnenje posredoval vladi, ki se je danes na dopisni seji seznanila z njim ter sklenila, da Lenarčiča tudi uradno predlaga za slovenskega člana Evropske komisije.

Lenarčič je v četrtek izid glasovanja označil za solidno popotnico za njegovo nadaljnjo pot, premier Marjan Šarec pa kot dobrega za Slovenijo. To je bila sicer prva predstavitev kandidata za člana Evropske komisije v slovenskem parlamentu doslej. Zaslišanje namreč predvideva sprememba zakonodaje iz leta 2015.

Sedanji veleposlanik pri EU je po navedbah vlade izkušen nestrankarski kandidat z dolgoletnimi vrhunskimi referencami s področja mednarodnih in evropskih zadev, ki izpolnjuje vsa zahtevana merila. Podobno je svojo odločitev zanj opredelil tudi premier Šarec. Če bo predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen Lenarčiča sprejela v svojo ekipo, bo moral konec septembra ali v začetku oktobra prestati še zaslišanje v Evropskem parlamentu.