Že stati na vrhu Triglava in zreti v bližnje vrhove, v doline, v Aljažev stolp ali zgolj v skale podse je posebno doživetje. V Slovenskem planinskem muzeju ga bodo kmalu omogočali tudi tistim obiskovalcem, ki bodo prišli v natikačih, obljublja Matjaž Podlipnik, koordinator za turizem v občini Kranjska Gora. Prvič bodo obiskovalci novost lahko preizkusili 2. avgusta, ko bo na ogled tudi razstava del, ki so nastala v okviru Likovne kolonije Vrata.

»Opažamo vedno večji porast ljudi, ki želijo iti na Triglav, a jim različni vzroki pot onemogočajo. Na recepciji našega muzeja pa se hkrati oglasi vse več ljudi, ki bi se na vrh najvišje gore v Sloveniji podali kar v natikačih. Zato smo začeli razmišljati, kako bi jim na varen način nekaj takšnega vseeno omogočili,« opisuje Podlipnik. Rešitev so našli v dogodivščini s pomočjo virtualne resničnosti. »Tako se lahko s pomočjo očal za virtualno resničnost peljete po jeklenici oziroma priljubljenem ziplinu vse do cilja, ki je na dvorišču Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani.«

Dovoljeno tudi v natikačih

Dogodivščina se začne z varnostnimi pripravami. Obvezno opremo, to je pas, zaponko, očala za virtualno popotovanje in čeznje še čelado, zagotavljajo kar v muzeju. Ko si obiskovalec nadene pas, ga gostitelji pripnejo v trikotno oziroma piramidno stojalo. »Imamo poseben podstavek v obliki trikotnika, ki ga v tujini pogosto uporabljajo gorski reševalci, s katerega se lahko spuščajo s statično jeklenico,« opisuje Podlipnik.

Ko je vsa oprema na svojem mestu, na nogah pa so namesto ustreznih pohodnih čevljev izjemoma dovoljeni tudi natikači, se dogodivščina lahko začne. Očala s svojo tridimenzionalno grafiko poskrbijo za to, da se znajdemo na vrhu Triglava. Obračanje glave, ki pred oči prinese zavidljive podobe okolice, je skorajda samodejno početje. Sprehoditi se je treba le še do zaletišča, kjer se virtualni spust po jeklenici začne. Ko zmanjka trdnih tal pod nogami, obiskovalec lahko brezskrbno sede v pas, se v njem guga, medtem pa ima občutek, da drvi navzdol, hkrati pa lahko uživa v razgledih.

Minuta in pol do Mojstrane

»Pot vodi mimo Cmira, srečate kozoroga, nasproti vam priletijo kanje, umaknete se orlu. Kmalu se znajdete nad dolino Vrata. Opazujete lahko kristalno čisto Triglavsko Bistrico. Na koncu pa pristanete na dvorišču našega muzeja,« opisuje Podlipnik. Virtualno popotovanje od sprehoda po vrhu Triglava do pristanka pred muzejem traja približno minuto in pol.

Za to dogodivščino v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani ne bo treba posebej doplačevati, saj bo doživetje vključeno v ceno muzeja. »Z avgustom nekoliko spreminjamo cenovno politiko muzeja. Doslej je vstopnina za odraslo osebo stala šest evrov, a je bilo treba za vsako dodatno stvar odšteti še po dva evra. Marsikdaj se je to obiskovalcem zdelo preveč. Po novem bo vstopnina za odraslo osebo tri evre dražja, a za dodatna doživetja ne bo treba več doplačevati, saj bo vse vključeno v ceno. Posebno doplačilo bo veljalo le še za Pobeg v bivak - Prostor doživetij,« opisuje Podlipnik.