Tako so se odzvali na napoved novega britanskega premierja Borisa Johnsona, da Britanija ne bo predlagala svojega komisarskega kandidata za ekipo von der Leynove. To izjavo jemljejo na znanje, je povedala govorka komisije Natasha Bertaud.

Vsaka članica unije ima pravico do enega evropskega komisarja, kar velja tudi za Britanijo, ki ima vse pravice in obveznosti članice, dokler ne izstopi iz unije, je izpostavila govorka.

A Evropska komisija deluje na predpostavki, da bo Britanija iz unije izstopila konec oktobra, in tudi novi britanski premier je zavezan temu cilju. V tem primeru Britaniji ni treba imeti člana v naslednji komisiji, je pojasnila.

O tem, kaj bi se zgodilo, če Britanija nato vendarle ne bi izstopila iz unije konec oktobra, Bertaudova ni želela govoriti, češ da so alergični na hipotetična vprašanja. "Ta most bomo prečkali, ko pridemo do njega," je dodala.

Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je v četrtkovem telefonskem pogovoru z Johnsonom ponovil, da je ločitveni sporazum, dogovorjen z bivšo premierko Thereso May, najboljša možnost, a da se je unija pripravljena pogovarjati o spremembi politične izjave o prihodnjih odnosih.

Juncker in Johnson sta po besedah Bertaudove izmenjala številki in se dogovorila, da ostaneta v stiku, a prvega sestanka za zdaj nista dorekla. Juncker je sicer izpostavil, da komisija ostaja na voljo Britaniji v prihodnjih tednih, če se želi pogovarjati.