Fedex se je maja opravičil za napako in zatrdil, da ga k preusmeritvi paketov ni nagovorila nobena tretja stranka. Dodal je, da je napačno dostavil le »manjše število« paketov.

Huawei je napovedal, da bo zaradi napačnih dostav preveril svoje poslovne vezi s Fedexom, kitajska vlada pa je minuli mesec sprožila preiskavo.

V okviru te je ugotovila, da Fedex namerno zadržuje prek 100 paketov iz Huaweija. Odkrila pa naj bi tudi druge nepravilnosti v dostavnem podjetju.

Potem ko junija ni uspela Fedexova dostava še enega od Huaweijevih paketov v ZDA, so v logističnem podjetju dejali, da je šlo za »operativno napako«, kitajski preiskovalci pa zdaj trdijo, da se tudi to pojasnilo ne ujema z dejstvi.

Zaplet med podjetjema predstavlja le enega v množici zapletov v okviru trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, ki je vzniknila marca lani. Začelo se je s carinskimi ukrepi, nadaljevalo pa tudi na druge načine.

Washington je že potegnil nekaj potez v smeri postavitve Huaweija na črno listo, Peking pa je odgovoril z napovedjo objave seznama »nezanesljivih« podjetij in posameznikov, s katerimi je tvegano poslovati.

Ameriški in kitajski uradniki bodo sicer trgovinska pogajanja nadaljevali prihodnji teden v Šanghaju. To bo prvo srečanje po neuspelih pogovorih v maju.