Balkanski kartel je droge z zasebnimi letali iz Južne Amerike lani in letos tihotapil v Evropo, lovke pa so razširili tudi v Azijo, kamor so zlasti v Hongkong in Macao kokain tihotapili z ladjami. V več mesecev trajajoči mednarodni operaciji Familia so kriminalisti zasegli več kot tono kokaina, 600 v Švici, 421 pa v Hongkongu. Na Hrvaškem, Češkem, v Srbiji, Sloveniji in Švici pa so zasegli več kot dva milijona evrov gotovine, obenem pa še za več kot milijon evrov luksuznih dobrin – od visoko kakovostnih ur do prestižnih avtomobilov. Prijetih je bilo 16 osumljencev, enajst v Evropi ter pet v Aziji.

Na »radar« so jih prvi ujeli hrvaški kriminalisti v boju proti organiziranemu kriminalu, ki so že v začetku lanskega letali zagnali preiskavo. Pri njej so jim nemudoma na pomoč priskočile češke, srbske in slovenske oblasti, pri čemer so naši kriminalisti opravili vsaj eno hišno preiskavo, izvajali pa tudi prikrite preiskovalne ukrepe zoper člane narko kartela.

Operacija »Družina« je simultano potekala na kar treh celinah: v Evropi so pri njej sodelovali Hrvaška, Češka, Slovenija, Francija, Švica, Belgija in Italija, v Aziji Hongkong, Macao in Malezija, v Južni Ameriki pa urugvajska in paragvajska policija. Akcije sta koordinirala ameriški DEA in evropski Europol s pomočjo Evropske agencije za mejno in obalno stražo, Frontex.