Spet je šlo lažje. V Evropi. Pa saj. To je evropski Maribor. V Ljudskem vrtu sta v zadnjih šestih letih zmagala samo Liverpool in Schalke. V ligi prvakov. Maribor kvalifikacij ne izgublja. Ne doma, zadnja je slavila Viktoria Plzen leta 2013. Še napake niso tako drastične kot v prvenstvu, skoraj privilegij postajajo. Andrej Kotnik se lahko sproti uči, Saša Ivković odreši samega sebe. Pa je tista ena napaka Maribor drago stala že na prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov proti AIK Stockholm (2:1), zapravljene priložnosti pa ga utegnejo še več stati na povratni tekmi. Še zlasti, ker vijoličasti še vedno iščejo odgovor na vprašanje, zakaj so bolj zadovoljni z igro kot pa z rezultatom. Če je tako kreativno, zakaj ni tudi učinkovito?

Menjave ne naredijo razlike

Odgovor bo Maribor moral najti. Hitro. Prvič brez Roka Kronavetra že v nedeljo proti Olimpiji, nato pa še v Stockholmu. Igra ne bo štela. Štel bo rezultat. Maribor je v Evropi moštvo, ki tekmeca morda pozna še bolje kot sebe. Ali pa zna njegove pomanjkljivosti bolje izkoristiti kot zakriti svoje. »Večina stvari je bila odličnih. Škoda le, da smo se spozabili po vodstvu pri golu, šli preveč ofenzivno in pustili, da nam zabijejo gol,« je lahko vnovič obžaloval trener Darko Milanič. Že res, da sta imela obračuna s Triglavom in Rudarjem svoj »dramaturški lok«, vendar to ni edina težava Maribora. Za tretji gol za 3:1 priložnosti spet ni manjkalo. »Zreli so bili za tretjega,« je obžaloval tudi Dino Hotić. Milanič pa, da je Ivković reagiral ob Henoku Goitomu (AIK) tako kot proti Davidu Tijaniću (Triglav).

Maribor vse ve, takoj po tekmi zna razložiti, analizirati, pojasniti, toda odgovore in predvsem rešitve bo moral najti prej. Že z menjavami, ki Milaniču za zdaj ne prinašajo razlike. Niti z Rudijem Požegom Vancašem, ki v želji morda celo pregori, kaj šele z Jasminom Mešanovićem. »Bilo je vroče pred njihovimi vrati, škoda, da nismo še kakega zabili, bila bi bistveno boljša prednost.« Skoraj ves drugi polčas so imeli priložnost, da strejo AIK, zabijejo še tretji gol. »Ta predstava nam bo v bodoče pomagala,« je vseeno prepričan šef stroke.

Švedi so doma precej hitrejši

V Ljudskem vrtu so ponavljali, da AIK skoraj bolj sodi v tretji, ne drugi krog. Zakaj? »Predvsem zaradi fizične moči. Vseh 90 minut moraš biti pripravljen, ne veš, katera žoga bo 'zalutala', kdo bo priletel,« je z igrišča prenesel Martin Milec. Ni mu ušlo, da jih je edina napaka stala gol. Tokrat je sidrišče moštva skrbno delovalo. Razen pri zadetku sta Blaž Vrhovec in zlasti Alexandru Cretu, ki je tvegano, a borbeno igral z rumenim kartonom, zaprla sredino.

A Milanič ni skrival, da zna biti v sredo povsem drugače. »Doma so v prejšnjem krogu imeli nor tempo. Vse je letelo, koti, avti… Moramo biti pripravljeni na drugačen stil. Zdaj so prišli umirjat, morda celo zavlačevat, vidi se, da je vse namensko pri njih. Tam pričakujem bistveno več tempa.« Rikard Norling, trener gostov, ga ni zaman pohvalil že pred prvo tekmo. In rekel, da bo ključno, ali se bo Milanič prilagodil ali ne. Še vedno prav to ostaja ključ. AIK je spremenil način, drugače igra v gosteh. Proti Ararat-Armeniji so točno tak rezultat nato na svoji Friends Areni obrnili. Ključno bo, kako se bo odločil Darko Milanič. Tako v nedeljo kot v sredo.