Verjetnost, da se znamenje spremeni v melanom, je zelo zelo majhna in preventivno odstranjevanje nesumljivih znamenj ni smiselno. Smiselno pa je njihovo redno spremljanje in opazovanje, ali se kakor koli spreminjajo. Pozorni moramo biti predvsem na spreminjanje barve, velikosti in površine pigmentnega znamenja na koži, pa tudi na spreminjanje oblike in omejenosti.

Število obolelih zelo narašča

Ker se število zbolelih za melanomom v svetu in pri nas strmo povečuje, lahko ta nevaren rak doleti prav vsakega, še posebno pa tiste, ki imajo zelo svetlo polt, številna pigmentna znamenja, jih je sonce v preteklosti večkrat opeklo ali je kateri od njihovih ožjih družinskih članov že zbolel za melanomom.

Dermatologi si pri zgodnjem odkrivanju melanoma zadnjih petnajst let pomagajo s posebno preiskovalno metodo dermatoskopijo ali površinsko mikroskopijo kože. Dermatoskop je posebna optična naprava, ki na videz spominja na otoskop, aparat za pregled ušesa. Kožno znamenje presvetli in sliko, ki jo gledamo, močno poveča, običajno deset- do petnajstkrat. Tako se nam odkrijejo popolnoma nove dimenzije kožnega znamenja.

Enostavna in neboleča preiskava

Dermatoskopija nam omogoča, da veliko zanesljiveje in veliko bolj zgodaj kot s prostim očesom ločimo nenevarna pigmentna znamenja od nevarnega melanoma. Preiskava je enostavna, popolnoma neboleča in hitra, opraviti pa jo mora izkušen dermatolog. Prav zahvaljujoč tej preiskovalni metodi je zaradi zgodnjega odkrivanja melanom postal eden od najbolje ozdravljivih rakov.

Z napredkom tehnologije so se na trgu pojavili tudi digitalni dermatoskopi. To so napredni računalniški sistemi, ki omogočajo poslikavo znamenj in shranjevanje dermatoskopskih slik. Sliko, ki jo posnamemo danes, bomo lahko primerjali s tistimi, ki bodo posnete v prihodnosti. Na tak način lahko redno spremljamo kožna znamenja in opazujemo njihovo obnašanje.

Dolgoročno spremljanje možnih sprememb

Digitalna dermatoskopija je namenjena prav dolgoročnemu spremljanju kožnih znamenj. S primerjavo dermatoskopskih slik lahko opazimo že najmanjše spreminjanje, ki še dolgo ne bo zaznavno s prostim očesom. Sumljiva, spreminjajoča se znamenja lahko hitro izrežemo, tista, ki se med spremljanjem ne spreminjajo, pa opredelimo kot benigna oziroma nenevarna in jih ni treba odstraniti. Ta tehnologija omogoča večjo varnost pri spremljanju oseb z velikim številom kožnih znamenj.

Poslikava znamenj poteka v dveh fazah. Z makrokamero na podoben način kot z običajnim digitalnim fotoaparatom poslikamo kožo vseh predelov telesa. Tako lahko natančno določimo mesta, na katerih se nahajajo pigmentna znamenja. V drugi fazi z mikrokamero posnamemo vsa znamenja, za katera smo se odločili, da jih je treba spremljati. Vse posnetke shranimo v računalniški sistem. Tako imajo znamenja na koži tudi pripadajoče dermatoskopske (mikroskopske) slike. Ob naslednjih pregledih preverjamo, ali se je morda kje na koži pojavilo novo znamenje in ali so se obstoječa kakor koli spremenila.

Kdo naj bo pozoren in na kaj

Ta metoda spremljanja znamenj je še posebno priporočljiva za vse, ki imajo večje število pigmentnih znamenj ali so ta večja od 6 milimetrov, nesimetričnih oblik ali neenakomerno obarvana. Prav tako je zelo priporočljiva za ljudi, ki so v preteklosti že imeli melanom.

Dermatologi svetujemo vsem, naj si enkrat na mesec ali vsaj enkrat na tri mesece sami doma pregledajo kožo vsega telesa in naj bodo pozorni na nastajanje novih ter vsako spremembo velikosti, oblike in barve obstoječih znamenj. Dobro bi bilo, da bi vsakdo vsaj enkrat v življenju opravil pregled kožnih znamenj pri dermatologu, ki lahko oceni, ali je poleg rednega samopregledovanja doma priporočljivo tudi spremljanje v dermatološki ordinaciji.