Španski parlament tudi drugič v treh dneh ni dal večinske podpore Pedru Sanchezu za izvolitev na premierski položaj. Potem ko v petek ni dobil absolutne večine, ki je njegova Socialistična delavska stranka (PSOE) nima, danes ni dobil niti navadne večine v 350-članskem parlamentu. Zanj je glasovalo 124 poslancev, proti 155, vzdržalo pa se jih je 67.

To kaže na hud politični spodrsljaj, saj bi Sanchez navadno večino lahko dosegel s podporo levičarske stranke Unidas Podemos. A se z njo ni uspel dogovoriti za sestavo leve koalicijske vlade. Pogajanja so v sredo zvečer zastala zaradi menda nesprejemljivih zahtev Podemosa, kot pravijo socialisti. Prvak te stranke Pablo Iglesias je še pred današnjim parlamentarnim zasedanjem in tudi med samo razpravo poskušal v zadnjem trenutku doseči dogovor s predlogi spremenjenih in manjših zahtev, a vse zaman.

Podemos je želel vzpostaviti vzporedno vlado

Podpredsednica vlade in glavna pogajalka socialistov Carmen Calvo je danes pred glasovanjem izjavila, da so bile ambicije Podemosa nadzirati vso vlado in da so zato pogajanja propadla. Po njenih besedah se Podemos naj ne bi zavedal realnosti in svoje realne teže v parlamentu, saj tudi z njihovimi 42 glasovi ne bi mogli zagotoviti stabilne vlade. Poskušali so sestaviti dvojno vlado oziroma vzpostaviti vzporedno vlado, s čimer bi kontrolirali najpomembnejše resorje, so prepričani v socialistični stranki. Kot dokaz so objavili dokument z zahtevami, ki jih je Podemos predložil na začetku pogajanj minulo soboto.

Predstavniki Podemosa se pritožujejo, da jim socialisti »niso nikoli ponudili nič takega, kar bi nam omogočalo izvajati politični program, ki ga zagovarjamo«. Njihov vodja je zatrdil, da njihov namen ni postati del vlade za vsako ceno, ker »hočemo pristojnosti za izvajanje socialnih programov na področju enakopravnosti, dela, financ in varstva okolja«. Sanchezu je očital, da ni mislil resno s sestavo leve koalicijske vlade in da je špekuliral z možnostjo vzdržanih glasov desne opozicije ali novih predčasnih volitev.

V prvotnem predlogu je stranka Podemos zahtevala mesto podpredsednika vlade, ki bi bil zadolžen za socialne pravice in varstvo okolja, ter pet ministrskih resorjev, katerih delo bi usklajeval njihov podpredsednik. Poleg ministrskih stolčkov za socialne pravice, enakopravnost, delo, energetiko in varstvo okolja ter fiskalno politiko in znanost so zahtevali več sekretarskih mest na drugih resorjih. Za Sancheza in njegovo stranko so bile te zahteve nesprejemljive, saj so ravno ti resorji zadolženi za izvajanje njihovega socialnega in ekonomskega programa. Kot so dejali, bi popuščanje zahtevam Podemosa pomenilo, da jim prepuščajo nadzor nad vsemi državnimi prihodki in nad polovico javnih izdatkov, kar ne pride v poštev.

Trgovanje z resorji

Po več neuspešnih socialističnih protipredlogih je Sanchez Podemosu po torkovem glasovanju ponudil mesto podpredsednika vlade in tri ministrske resorje – za stanovanjsko politiko, znanost in za kmetijstvo. Iglesias je ta predlog zavrnil in poudaril, da želi za svojo stranko večje pristojnosti v resorjih, ki nadzirajo fiskalno in socialno politiko ter javne finance. V sredo zvečer je od Sancheza prejel odgovor, da finančni resor in resor za delo nista predmet pogajanj in da so ta prekinjena. Dopoldne pa je Podemos podal drug predlog, a tudi tega socialisti niso sprejeli. Nazadnje je Iglesias v parlamentarni razpravi pred glasovanjem javno predlagal Sanchezu, da namesto ministrstva za delo Podemosu prepusti pristojnosti na področju zaposlovanja. To je bilo za vse presenečenje, saj to področje ni v pristojnosti centralne vlade, temveč regionalnih vlad. Sanchez je ob tem s svojega sedeža samo zmajal z glavo.

In kaj zdaj? Po zakonu ima državni poglavar, kralj Felipe VI., po šestdesetih dneh od prvega glasovanja možnost ponovno podeliti mandat za sestavo vlade. Če tega do 24. septembra ne doseže, mora kralj razpustiti parlament in sklicati nove izredne volitve, ki bi bile 10. novembra.